Sezona kupanja na jezerima Jarun i Bundek krenula je 1. lipnja a svih pet jarunskih plaža ove se godine može pohvaliti Plavim zastavama koje su u petak, 16. lipnja, i službeno podignute na plažama Otok Univerzijade, Otok Trešnjevka, Veliko jezero-jug, Malo jezero i Otok veslača.

“Smjernice i kriteriji programa Plave zastave obvezuju nas na sigurno i održivo upravljanje plažama s posebnim naglaskom na kakvoću vode za kupanje, sigurnost korisnika i informiranje javnosti”, ističu u ustanovi Upravljanje sportskim objektima.

Podizanjem Plavih zastava na Jarunu kreće i njihova obaveza svakodnevnog ispunjavanja strogih kriterija uz nastojanja da kvalitetu usluge koju pružaju podignu na što veću razinu, napominju.

Rekreacijsko sportski centar Jarun  izgrađen je i uređen za potrebe Univerzijade 87, a jezero Jarun proglašeno je gradskim kupalištem još 1988. kada je uređeno pet šljunčanih plaža dužine oko 2500 metara s pratećim plažnim objektima.

Razvojem svijesti o važnosti očuvanja okoliša održivim upravljanjem kao i o važnosti informiranja javnosti i sigurnosti korisnika, 2004. kandidirane su tri jarunske plaže za Plavu zastavu, a već sljedeće godine i ostale dvije plaže pa uspješna suradnja s nacionalnim koordinatorom programa, Udrugom “Lijepa naša” traje punih 14 godina.

Uoči početka sezone odrađeni su i pripremni radovi pa je na dio plaža navezen novi sloj šljunka te je obavljeno ručno plijevljenje korova bez upotrebe herbicida i čišćenje plaža od sitnog otpada i biljnog materijala. Uz plaže otvoreni su vanjski sanitarni čvorovi s tuševima i fontanama s pitkom vodom.

Ispitivanje kakvoće vode provodi Gradski ured za zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar”, a rezultati ispitivanja bit će dostupni na informativnim ormarićima uz plaže, na web stranici ustanove Upravljanje sportskim objektima te na stranicama Grada Zagreba i Zavoda “dr. Andrija Štampar”.

Komentiraj

PREKONaconal
Podijeli objavu
Prethodni članakWTA NOTTINGHAM Donna Vekić u polufinalu
Sljedeći članakRonaldo želi otići iz Reala?
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.