PODIZANJE SVIJESTI GRAĐANA Obilježen Dan Aneurizme mozga

PR

Simboličnim puštanjem balona udruga Kreni na vrijeme obilježila je Dan Aneurizme mozga na platou Gradec (Galerije Klovićevi dvori). Cilj manifestacije bio je podizanje svijesnosti o aneurizmi mozga, prepoznavanje simptoma, čimbenika rizika, kao i preventivnih mjera, metoda lječenja jer sve to može nekome spasiti i život.

Najnovije svjetske ankete pokazale su da 90% ispitanika nije znalo gotovo ništa o aneurizmi mozga, pa tako niti o prepoznavanju simptoma, prevenciji i važnosti brze reakcije. Više od 40% slučajeva rupturiranih aneurizmi mozga imaju kobne posljedice.

Smrtnost od rupturirane aneurizme iznosi 40%, a postotak invalidnosti u onih koji prežive se penje na 66%. Procijenjeno je kako jedna od 50 osoba u svijetu ima nerupturiranu aneurizmu krvnih žila mozga, dok u Hrvatskoj od nje umre oko 100 osoba godišnje.

Svoju podršku ovom događanju dale su osobe iz javnog života: glumac Rene Bitorajac, Goran Grgić, bivši nogometaš Dario Šimić i ravnatelj zagrebačkog kazališta Gavella.

“Udruga nogometaša je podržala udrugu Kreni na vrijeme jer mislimo da je ovaj događaj društveno koristan i usitinu hvalevrijedan. Samo pogledajte brojke da čak jedna osoba na 50 ima ovu bolest, a da to niti ne zna sve vam govori. U svakom slučaju podržavat ćemo i daljnje akcije jer svaki život je važan! S ovom akcijom kroz koju upućujemo na ranu prevenciju možemo jako puno napraviti”, rekao je bivši nogometaš Dario Šimić.

“Drago mi je da su me pozvali na ovo druženje.Uvijek ću izdvojiti vrijeme i doći podržati ovakve akcije, pogotovo što je sve više mladih ljudi koji boluju od ove bolesti a da toga nisu svjesni”, poručio je glumac Goran Grgić.

Na ovom događanju liječnici su upozorili na dolje navedene simptome i faktore rizika.

Upozoravajući simptomi rupture aneurizme su iznenadna izuzetno jaka glavobolja, mučnina, povraćanje, poremećaj ili gubitak svijesti, naglo zamućenje vida ili dvoslika, opušten očni kapak i ukočen vrat.

Faktori rizika su pušenje, povišen krvni tlak, obiteljska anamneza, dob iznad 40 godina života, češće ženski spol, zoupotreba droga, traumatske povrede glave.

Aneurizme se mogu pojaviti bilo gdje u mozgu, na bilo kojem dijelu arterije, ali najčešće su na račvištima velikih arterija baze lubanje ili na mjestima odvajanja njihovih grana. Kao posljedica širenja aneurizme može doći do njezinog pucanja, uzrokujući krvarenje u mozgu. Najčešće se ruptura aneurizme mozga događa u prostoru između mozga i tankog tkiva koje pokriva mozak. Ova vrsta krvarenja naziva se subarahnoidalno krvarenje (SAH), brzo postaje opasna za život i zahtijeva hitnu medicinsku pomoć.

Rana dijagnoza, praćenje i prema potrebi liječenje nerupturirane aneurizme mozga je poželjno i može spriječiti njezino puknuće u budućnosti i spasiti živote ljudi.

Komentiraj