Platforme Možemo! i Zagreb je naš! predstavile program za Zagreb: “Sedam poluga promjene upravljanja gradom”

Platforme Možemo! i Zagreb je naš! predstavile su u petak program za predstojeće lokalne izbore u Zagrebu.

Program možete pogledati OVDJE.

Medijima su se na konferenciji obratili Tomislav Tomašević, kandidat za gradonačelnika Zagreba, Danijela Dolenec, koordinatorica programa Zagreb je naš/Možemo, Tomislav Medak, koordinator izbornog programa za Zagreb i Marina Ivandić, koordinatorica kvartovskih grupa Zagreb je naš!

“Gradovi bi trebali biti motor razvoja, no Zagreb to već dugo nije, u mnogim je područjima Zagreb grad slučaj. Nakon ovih izbora želimo promijeniti Zagreb da bismo promijenili Hrvatsku”, rekao je Tomašević okupljenim novinarima.

Dodao je da su ovo povijesni izbori jer se na njima bira vizija Zagreba. “To je sudbonosan izbor, no vrlo je jednostavan. Ili ćemo nastaviti s politikom šerifa i jedne stranke ili ćemo model upravljanja gradom promijeniti da ne ovisi o volji jednog čovjeka već da je u interesu svih stabnovnika ovog grada”, poručio je kandidat za zagrebačkog gradonačelnika i dodao da je to temelj na kojem će promijeniti ovaj grad.

Tomašević je istaknuo da je, da bi to napravili, potrebna promjena mofela upravljanja. “To je sedam poluga promjene – preustroj gradske uprave i poduzeća, drugačiji sustav javne nabave, demokratizacija upravljanja javnim poduzećima, odgovorno upravljanje gradskom imovinom, unapređenje zapošljavanja i organizacije rada, osnaženo socijalno partnerstvo i digitalizacija rada gradske uprave i poduzeća”, poručio je Tomašević.

Digitalizaciju će, istaknuo je, koristiti pametno i u pogledu unaprjeđenja javnog prijevoza, vodoopskrbe, javne rasvjete i ostalog.

“Veliko mi je zadovoljstvo što mogu obavijestiti građane da je naš program dostupan javnosti. Puno ih je napisano iza zatvorenih vrata i od kojih ništa nije bilo, tako da razumijemo sugrađane koji kažu pusti to i papir svašta trpi. Dopustite da vas pokušamo uvjeriti da je naš program drugačiji”, rekla je Danijela Dolenec i dodala da je program jedinstven jer provodi partnerstvo s građanima, ima 33 radne grupe, 200 ljudi, 10 tisuća ispunjenih anketa koje su rezultirale s 18 tematskih poglavlja i programe za gradske četvrti.

Danijela Dolenec istaknula je da nijedna opcija ne radi program na ovaj način, a u njihovo sudjeluju Zagrepčanke i Zagrepčani u različitim ulogama. “Program je zalog da ćemo Zagrebom upravljati partnerski. Mogu istaknuti nekoliko primjera iz programa što to znači: pokrenut ćemo javna savjetovanja na nizu tema, programe edukacije na različite teme kao što je energetska učinkovitost ili digitalna pismenost, otvorit ćemo podatke javne uprave i poduzeća, podići transparentnost proračuna”, objasnila je.

Tomislav Medak poručio je da Zagreb nije spreman na izazove koje nosi budućnost te da programom žele gradu udahnuti novu održivost i novi uzlet. “Program nismo pisali s vizijom idućih izbora ili mandata, nego s vizijom razvoja grada u narednih deset godina. Obnovu grada i zelenu transformaciju grada vidimo kao zamašnjake koji će transformirati grad, učiniti ga otpornim na buduće krize i omogućiti novi smjer društvenog, ekonomskog i komunalnog razvoja. Obnova i zelena transformacija su prilike da nađemo sredstva koja bi udarile taj smjer razvoja”, kazao je Medak.

Izdvojio je i nekoliko mjera iz skupa zelene transformacije – energetska i konstrukcijska obnova, tranzicija prema izvorima obnovljive energije, zelene tehnologije. “Konačno ćemo riješiti problem otpada, zatvorit ćemo Jakuševec i postaviti temelj kružne ekonomije. Javne zelene površine kojih Zagreb ima manje od europskog prosjeka ćemo bitno povećati, pojačati pošumljavanje i pretvoriti potoke u zelene oaze. U vrtiće i škole uvest ćemo zdrave obroke kroz zelenu javnu nabavu od OPG-ova iz susjednih županija. Kroz plan urbane mobilnosti proširit ćemo tramvajsku mrežu, stvoriti mrežu biciklističkih magistrala i učiniti promet siguran, učinkovit i bez gužvi. Primarnu zdravstvenu zaštitu omogućit ćemo u četvrti stanovanja. Sustavno ćemo raditi na poboljšanju položaja najugroženijih, gradit ćemo domove za osobe starije životne dobi, ali se fokusirati i na deinstitucionalizaciju i mrežu usluga koje osobe s invaliditetom ili starije životne dobi mogu primiti u svom domu. U sve škole uvest ćemo građanski odgoj i obrazovanje, vratiti i zdravstveni odgoj”, nabrojio je Medak.

“Ponosni smo što smo jedini koji mogu reći da su u izradi programa za gradske četvrti sudjelovali i aktivno doprinijeli građani kojih se oni najviše tiču. Ne vidimo drugi način kako bismo mogli pristupiti izradi takvih programa budući da su građani ti koji najbolje znaju što im je u kvartovima potrebno za kvalitetan život”, rekl aje Marina Ivandić i dodala da im je deset tisuća građana u anketi iznijelo probleme i rješenja koja vide u naseljima u kojima žive te da su njihove odgovore i sugestije inkorporirali u programe gradske četvrti.

Komentiraj