Besplatan i dostupan pobačaj zahtjev je Platforme za reproduktivna prava koja će ovogodišnji Globalni dan akcije ‘za siguran i legalan pobačaj’ obilježiti istoimenom prosvjednom akcijom u četvrtak, 28. rujna u 18 sati, na Cvjetnom trgu.

Reproduktivna prava podrazumijevaju pravo žene da pobaci, ali i da planira roditeljstvo, a politizacija reproduktivnih prava time znači i borbu za besplatno i kvalitetno javno zdravstvo i školstvo, dovoljan broj javnih vrtića i jaslica, sigurna radna mjesta te razvojnu i solidarnu stambenu politiku, napominje Platforma za reproduktivna prava.

Podsjetimo, nakon što su se direktni napadi na ženska prava, posebno u domeni prava na zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja, intenzivirali stvorena je široka koalicija za obranu stečenih prava žena i osnovana Platforma, koju čine aktivistkinje i aktivisti iz pretežno ženskih i ljudsko-pravaških inicijativa i organizacija kao i nezavisne stručnjakinje i stručnjaci te istaknute aktivistkinje i aktivisti u borbi za prava žena.

Naglašavaju kako cilj platforme nije samo obraniti stečena reproduktivna prava, već ih i unaprijediti, sukladno suvremenim progresivnim standardima i znanstvenim dostignućima. Naime, pravo na pobačaj potrebno je promatrati ne kao moralno ili etičko pitanje, nego u okviru šire slike.

Nezaposlene žene, žene koje rade na određeno, studentice, žene bez zdravstvenog osiguranja, žene iz ruralnih područja, žene s djecom bez podrške obitelji i šire zajednice ili tražiteljice azila nemaju stvarni izbor. One s jedne strane često nemaju novca da naprave pobačaj, a s druge strane nemaju ni materijalne uvjete za odgajanje djece.

Komentiraj