PLANOVI ZA AGROKOR Poletajev: ‘Čim riješimo problem likvidnosti, razmotrit ćemo mogućnost restrukturiranja duga’

Boris Scitar/PIXSELL

Sberbank i drugi glavni vjerovnici hrvatskog koncerna Agrokora sastat će se kako bi razmotrili postavljanje svojih predstavnika u upravljačka tijela Agrokora, kazao je za agenciju Bloomberg Maksim Poletajev, prvi zamjenik direktora Sberbanka.

Vjerovnici zahtijevaju kontrolu trenutnih operacija i žele dobiti mogućnost ‘promptno reagirati na promjene’.

‘Želimo napraviti strukturu unutar zakonskih okvira, a koja bi zadovoljila glavne vjerovnike’, pojasnio je Poletajev, prenosi Jutarnji list.

Kako navodi Bloomberg, glavni dioničari potvrdili su kako su spremni na razgovore o prijedlozima. ‘Ne želimo preuzeti kompaniju i tu opciju uopće ne razmatramo’, izjavio je Poletajev.

Bloomberg također izvještava kako Sberbank i ostali glavni vjerovnici pripremaju plan za likvidnost Agrokora u sljedeća tri mjeseca, koji bi trebao biti odobren do utorka.

‘Još ne mogu procijeniti koliko će dodatnog novca biti potrebno, ali pretpostavljam da bi cifra mogla biti značajno smanjena nakon razgovora s glavnim dobavljačima i kreditorima’, izjavio je Poletajev.

Kako prenosi Jutarnji, Sberbank je angažirao uglednu revizorsku kuću Deloitte kako bi dala svoju procjenu poslovnog plana koji se priprema, ali i procjenu svake operativne kompanije unutar koncerna kao i grupe u cjelini.

‘Želimo shvatiti zašto je kompanija s tako stabilnim rezultatima i rastom koji je imala u prošlosti dovedena u krizu likvidnosti, zašto je kršila ugovore i imala problema s dobavljačima…Najhitniji problem je likvidnost, a čim ga riješimo, Sberbank će biti spreman razmotriti mogućnost dugoročnog restrukturiranja duga Agrokor grupe’, kazao je Poletajev.

 

Komentiraj