‘Planina Brokeback’ premijerno je prikazana prije 17 godina, izazvala je brojne kontroverze

Planina Brokeback (Brokeback Mountain) je američka romantična drama koja je 9. prosinca 2005. godine stigla u američka kina. U režiji Ang Leeja adaptacija je to istoimene kratke priče iz 1997. godine američke književnice, dobitnice Pulitzerove nagrade, Anne Proulx. Glavne uloge tumače Heath Ledger i Jake Gyllenhaal.

Radnja filma se usredotočuje na složenu emocionalnu i seksualnu vezu između Ennisa Del Mara i Jacka Twista na Američkom zapadu u periodu od 1963. do 1983. godine. Dvojica se kauboja upoznaju i zaljube radeći skupa u planinama Wyominga. U toku sljedećih 20 godina, film prikazuje njihove živote, uključujući nekoliko brakova, rođenja i smrti, te njihovu kontinuiranu i složenu vezu.

Planina Brokeback je također bio predmet kontroverzi, poput razočaravajućeg gubitka Oscara za najbolji film, kao i kritika konzervativnih medija. Suprotno tome, dok se o seksualnosti njegovih likova žestoko raspravlja, film se također smatra odskočnom daskom za dokazivanjem filmova sa LGBT tematikom među glavnim medijima.

Godine 2018. je Kongresna biblioteka izabrala film na čuvanje u Nacionalni filmski registar Sjedinjenih Američkih Država.

Komentiraj