PLAN VLADE ZA TRŽIŠTE NEKRETNINA Oporezivat će se vlasnici praznih stanova, plaćali bi porez na vikendice

Autor:

Prazni stanovi

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Novi Nacionalni plan stambene politike uključuje i mjeru oporezivanja praznih stanova. Cilj je natjerati vlasnike da ih iznajme i tako ohlade usijano tržište nekretnina.

Po potrošnji struje znaju koji je stan prazan

Iza šestotinjak tisuća prozora zjape prazni stanovi. Istovremeno, cijene kvadrata lete u nebo. Država je zato konačno odlučila poslušati struku – stiže porez na nekretnine, doznaje N1 televizija.

Razmišljamo o subvencioniranju, ali s druge strane, još važnije, razmišljamo o uvođenju poreza na nekretnine. Prije svega za one koje stoje prazne”, rekao je Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva.

Danas je nemoguća misija ne samo kupiti, nego i unajmiti stan po pristojnoj cijeni.

“Razmišljamo da kao prvu vatrogasnu mjeru na tržište podignemo veliki broj stanova koji, primjerice, u 2022. godini nisu potrošili niti jedan kilovat električne energije, što znači da su prazni, a tu su”, dodaje Bačić.

Samo u Zagrebu prazno 54.000 stanova

Samo u Zagrebu – pokazuju barem tako brojila HEP-a koja se cijelu godinu ne vrte – prazno je 54.000 stanova.

Te stanove treba staviti u funkciju. U tom se dokumentu sugerira oporezivanje, da se ti stanovi tretiraju kao vikendica, kao treća nekretnina, ne bi li se stavili u funkciju, ne bi li se stavili na tržište”, kazao je za N1 Luka Korlaet, zamjenik gradonačelnika Zagreba.

Modifikacija poreza na kuće za odmor

Ministar financija Marko Primorac već je dao naznačiti na koji će se način na mala vrata uvesti porez na nekretnine, upravo modifikacijom poreza na kuće za odmor, koji će promijeniti ime.

“Taj porez ima jedan nespretan naziv, on mora prije svega promijeniti svoje ime. Sada postoji dilema kod pojedinaca ako se radi o porezu na kuće za odmor, odnosi li se to i na prazan stan u centru nekog grada – odnosi! Odnosi se na sve objekte i građevina ili dijelova građevina, osim na one u kojima netko živi ili je netko trajno iznajmio”, pojasnio je Primorac.

Cijene nekretnina nastavljaju rasti unatoč praznim stanovima

Cijene nekretnina u Hrvatskoj rastu i dalje mimo svake logike, unatoč činjenici da je zemlja preplavljena praznim stanovima.

Najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) govore da su u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isto razdoblje lani stanovi i kuće skuplji 9,1 posto.

Ako govorimo o cijenama novogradnje, i one su više nego lani. Novi kvadrati početkom 2024. skuplji su 6,2 posto nego početkom 2023. godine.

Najskuplji su stanovi, naravno, u Zagrebu, gdje su u prva tri mjeseca 2024. na godišnjoj razini poskupili 8,8 posto.

Jednak ritam rasta cijena drži i Jadran, s porastom od 8,9 posto na godišnjoj razini, ako uspoređujemo prvi kvartal 2024. s prvim lanjskim tromjesečjem.

‘Treba aktivirati prazne nekretnine’

“Ono što bi porez na nekretnine svakako trebao napraviti jest aktivirati nekretnine koje zjape prazne. Država ih ima puno, gradovi isto, ali ih ima u privatnom vlasništvu. Imate firmi i ljudi koji imaju jako puno stanova, mislim da se njih ne može tretirati isto kao i onoga tko je vlasnik jednog, dva ili više stanova”, kaže za N1 Damir Ljutić, arhitekt i urbanist.

O socijalnom elementu razmišlja se i u Vladi, pa dok je očito pala odluka o uvođenju poreza na nekretnine na višak imovine, vjerojatno će se ponovno ukinuti onaj na kupnju prve nekretnine.

Ukida se porez na prvu nekretninu?

“Razmišljamo tu i o porezu na prvu nekretninu, ukidanju poreza na prvu nekretninu, razmišljamo o novim stanovima na principu POS-a gdje bi model izgradnje novih stanova dijelili, surađivali s jedinicama lokalne samouprave kako bismo u ubrzanom modelu mogli izgraditi nove stanove – bilo za prodaju bilo za najam”, tvrdi Bačić.

TEŠKO DO STANA Mladi sve manje kupuju nekretnine. Nemaju novaca, a mnogi ni ne žele

Više stanova – manja cijena, jasna je logika. Kada će ona zaživjeti u praksi, ovisit će o tome i kada će strategija stanovanja, koju bi Bačić trebao predstaviti za koji tjedan, dobiti i svoje operativne planove, zaključuje N1.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Arress

prije 2 tjedna

Napisite da ste prodali cilu drzavu i sad ste ogladnili posto je to zadnje ostalo za dilanje.

Avatar photo
Cara56

prije 2 tjedna

Tako je, nek iznajmljuju, ali prije toga neka država napravi zakon o podstanarstvu. Sve legalno, a ne da Nepalci lakše dođu do osobne iskaznice nego mi Hrvati. Šta je ovo došlo?