‘Plan nulte stope’ za smanjenje zagađenja i globalnog zatopljenja

Unsplash/Daniel Moqvist

Znanstveno istraživanje Climate Action Tracker u zaključku tvrdi kako su ciljevi Pariškog klimatskog sporazuma dostižni u bližoj budućnosti.

Istraživanje provode dvije istraživačke organizacije još od 2009. godine. Niklas Höhne iz Novog klimatskog instituta ističe kako se u prošla tri mjeseca nekoliko svjetskih država odlučilo na nove ekološke korake. Službene vlasti i državnici su razgovarajući s industrijskim liderima obećali i  snažnije se obavezali na ispunjenje zahtjevnog cilja postizanja emisije nulte stope ugljika. U istraživanju se posebno ističe kako je 127 svjetskih država odgovorno za 63 posto zagađenja stakleničkim plinovima.

Kina je najavila kako joj je cilj ostvariti nultu stopu zagađenja ugljikom do 2060. godine. To je bila vrlo važna odluka, koju su slijedili Japan i Južna Koreja. Kina je velika azijska država i jedan od industrijskih predvodnika. Sve više državnih i privatnih projekata je usmjeren prema ekologiji i održivim izvorima energije. Moderni filteri na tvornicama, bolje gospodarenje vodenim resursima, pročišćavanje kemikalija i otpadnih voda iz postrojenja te davanje prednosti vozilima na električni pogon će biti ključni za postizanje smanjenja emisije opasnih plinova.

Sve više država prihvaća plan nulte stope. Istraživanje Climate Action Tracker naglašava da se očekuje kako bi do kraja ovog stoljeća sve poduzete aktivnosti trebale rezultirati prosječnim padom temperature u velikom broju svjetskih regija i smanjenju globalnog zatopljenja.

Komentiraj