FaH

PLAKATI PROTIV PAPE: Rimska policija provodi istragu

Rimska policija u ponedjeljak je nastojala utvrditi tko je tijekom vikenda po čitavom gradu nalijepio desetke plakata protiv pape Franje.

“Gdje ti je milosrđe?”, piše na plakatima na rimskom narječju, ispod fotografije namrštenog Pape iz Argentine s optužbama da “smjenjuje svećenike”, “ne sluša kardinale” te da je “obezglavio Malteški red i franjevce od Bezgrješne”.

Te optužbe smjeraju na probleme koje Papa ima s konzervativcima u Malteškom redu, među franjevcima i kardinalima koji su, primjerice, iznijeli dvojbu u vezi s njegovom odlukom da u nekim slučajevima dopusti pričešćivanje osobama u drugom braku.

Rimska gradska uprava koja je zadnjih mjeseci već uklanjala murale s duhovitim porukama sklonim Papi, ubrzo je izvijestila da je uklonila više od 200 plakata, a dio ih je prelijepila porukom “nezakonito oglašavanje”.

Policija pak istražuje snimke nadzornih kamera pokušavajući pronaći tko je oblijepio grad plakatima.

Kardinal Marc Ouellet, prefekt Kongregacije za biskupe, u nedjelju je na televiziji osudio “te anonimne metode, djelo sotone koji želi unijeti podjelu”.

Papa je, ne govoreći izravno o plakatima, u nedjelju pozvao vjernike da budu daleko od “otrovnih klica egoizma, pohlepe, klevete … Oni razaraju tkivo naših zajednica koje ustvari moraju svijetliti kao mjesta prihvata, solidarnosti i pomirbe”.

Komentiraj