PLAGIJATORI PREUZELI SRBIJU: Lažne diplome kao bitno obilježje Vučićeve vlasti

Prošlotjedno uhićenje bivšeg rektora kragujevačkog Sveučilišta ponovno je otvorilo pitanje falsificiranih diploma i doktorskih radova u Srbiji, pogotovo među političkom elitom koja je okružila aktualnog predsjednika

Šumadijska prijestolnica Kragujevac poznata je po tradiciji izrade oružja koja seže još u 1853. godinu kada je tu počela raditi Topolivnica, čime je Kneževina Srbija osigurala svoju proizvodnju oružja kakva traje i danas, s programima lovačkih karabina, pištolja, revolvera, automatskih pušaka, mitraljeza, bacača granata… Kragujevac je i dom tvornice automobila Crvena zastava, s čijih su traka od 1953. godine sišli milijuni vozila, uključujući legendarne jugoslavenske modele Fiću, Tristać, Stojadina, Yugo. Zastava je sada dio sistema Stellantis, talijansko-američko-francuske kompanije nastale prošle godine spajanjem Fiata, Chryslera i Peugeota, koja je saopćila da privremeno prekida proizvodnju u Šumadiji. Automobili su tako prestali izlaziti iz kragujevačke tvornice, ali je prije nekoliko dana potvrđeno da glavni grad Šumadije ne odustaje od još jedne tradicionalne privredne djelatnosti – tiskanja lažnih diploma.

Sveučilište u Kragujevcu osnovano je 1976. godine i u svom sastavu ima 12 fakulteta: ekonomski, inženjerskih nauka, strojarstvo i građevinarstvo, medicinski, pravni, prirodno-matematički, filološko-umjetnički, agronomski, tehničkih nauka, pedagoški, za hotelijerstvo i turizam i učiteljski. Ta institucija ima oko 1000 zaposlenih i 12.000 studenata. Na Sveučilištu je diplomiralo više od 14.000 studenata, obranjeno je oko 400 magistarskih teza i 200 doktorskih disertacija.

Tomislav Nikolić posjeduje diplomu s novosadskog privatnog Fakulteta za menadžment, koji je, kako tvrdi, završio 2006. godine, a drugu godinu studija završio je za tri dana. FOTO: Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL

Šumadijske diplome našle su se prvi put u centru pažnje 2007. godine, kada su podignute optužnice protiv skoro 90 osoba s kragujevačkog Pravnog fakulteta – profesora, zaposlenika i studenata – zbog prodavanja/kupovine ispita. Suđenje u toj „aferi Index“ počelo je 2009. i prve presude donesene su 10 godina kasnije, kada je za skoro polovicu optuženih došlo do zastarijevanja krivičnih djela. Krivim je proglašeno 16 osoba, uključujući 12 profesora, osuđenih na ukupno 61 godinu zatvora. Presude se sada nalaze pred Apelacionim sudom u Beogradu.

U međuvremenu, prošle godine je gradska uprava Kragujevca zatražila od Ministarstva prosvjete i znanosti provjeru diploma svih 600 zaposlenih, u što je bila uključena i policija, pa je došlo i do više otkaza, uglavnom niže rangiranim službenicima. Moguće je da su, u skladu s tom lukrativnom tradicijom, prošle nedjelje uhapšeni bivši rektor kragujevačkog Sveučilišta Nebojša Arsenijević i nekadašnji dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu Predrag Čanović.

Automobili su prestali izlaziti iz kragujevačke tvornice, ali je prije nekoliko dana potvrđeno da glavni grad Šumadije ne odustaje od još jedne tradicionalne privredne djelatnosti – tiskanja lažnih diploma

Ta hapšenja su ukazala na činjenicu da priča o lažnim diplomama godinama predstavlja bitno obilježje vrha aktualnih srpskih vlasti. Prethodnik Aleksandra Vučića na funkcijama predsjednika Srbije i lidera Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić posjeduje diplomu s novosadskog privatnog Fakulteta za menadžment, koji je, kako tvrdi, završio 2006. godine. Srpska radikalna stranka (SRS), čiji je vođa Vojislav Šešelj, konstatirala je, međutim, da je svojevremeno Nikolića, kada je bio potpredsjednik te stranke, kandidirala na izborima za šefa države kao građevinskog tehničara, pa je postavila pitanje zašto je krio da ima fakultetsku diplomu. Nikolić je, službeno, drugu godinu studija završio za tri dana, od 13. do 16. lipnja 2006. godine. Članica srpskog parlamenta iz SRS-a Nataša Jovanović postavila je pitanje je li moguće da je Nikolić u jednom danu, dok je bio u Strasbourgu na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, istovremeno na fakultetu u Vojvodini položio dva ispita. Pred televizijskim kamerama Nikolić nije imao odgovor na pitanje koji je smjer završio na master studijima, ali je ipak te 2012. godine pobijedio na izborima za predsjednika Srbije.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić na neka od najvažnijih mjesta u srpskoj politici postavio je ljude sumnjive prošlosti i sumnjivih biografija kada su u pitanju njihovi akademski uspjesi. FOTO: M.M./ATAImages/PIXSELL

Ministru financija Srbije i bivšem gradonačelniku Beograda Siniši Malom je Senat Sveučilišta u Beogradu krajem prošle godine jednoglasno oduzeo doktorat, zbog plagijata. Tvrdilo se da je Mali plagirao više od trećine doktorske disertacije, nazvane “Kreiranje vrijednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije”, uglavnom kopirajući rad o privatizacijama i restrukturiranju u Eritreji. Mali je ocijenio da se radi o političkoj odluci Sveučilišta. Prošlog mjeseca je Ustavni sud Srbije zaključio da visokoškolska ustanova ne može „oduzimati zvanja“, čime je otvorio put da se Malom vrati doktorat. Gotovo istovremeno se ministar obrane Srbije i bivši predsjednik parlamenta i ministar policije Nebojša Stefanović također našao u grupi državnih funkcionera sa sumnjivim diplomama i akademskim zvanjima, zahvaljujući doktorskom radu nazvanom “Nova uloga strategijskog menadžmenta u upravljanju lokalnim samoupravama (primjer grada Beograda)”, obranjenom na Fakultetu za poslovne studije privatnog beogradskog Sveučilišta Megatrend. Stefanović je optužen da je plagirao značajan dio disertacije, napisane na srpskom jeziku. U četveročlanoj komisiji pred kojom je Stefanović branio taj rad bili su Sung Jo Park iz Južne Koreje i Francuz Jean Jacques Chantron, koji ne poznaju srpski jezik.

Priča o diplomama iz Kragujevca ne može proći bez ministra unutarnjih poslova Srbije i bivšeg ministra obrane Aleksandra Vulina – koji je visokoškolsku diplomu stekao u Kragujevcu, Na Pravnom fakultetu. FOTO: A.K./ATAImages/PIXSELL

U pitanje je dovedena i Stefanovićeva osnovna fakultetska diploma.

Stefanović je svojevremeno zatražio od Sveučilišta Megatrend da mu nostrificira diplomu stečenu u Velikoj Britaniji, na londonskom Megatrend International Expert Consortium Limited. Prema britanskim podacima, Megatrend International Expert Consortium Limited se nikada nije bavio obrazovanjem, već se radi o firmi čija je osnovna djelatnost vezana uz konzalting i financijsko poslovanje. Stefanović je tvrdio da nije studirao u Londonu, već u beogradskom Sava centru, gdje su se „održavala predavanja“.

Šumadijske diplome našle su se prvi put u centru pažnje 2007. godine, kada su podignute optužnice protiv skoro 90 osoba s kragujevačkog Pravnog fakulteta zbog prodavanja ili kupovine ispita

Što je bilo interesantno objašnjenje, jer Sava centar je jedan od simbola Beograda, mjesto gdje su se održavali skupovi nesvrstanih zemalja, kongresi Saveza komunista Jugoslavije, koncerti legendarnih muzičkih zvijezda kakve su Lou Reed, B. B. King, Ray Charles, Miles Davis, David Byrne, Nina Simone, Jerry Lee Lewis, Paco De Lucia, ali su se među njegovim staklenim zidovima mogli položiti isključivo ispiti u školama stranih jezika i auto-školama. Ni traga od bilo kakvih Stefanovićevih međunarodnih fakulteta i sveučilišta.

Za doktorat guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković tvrdi se da više od 20 posto teksta čine pasusi prepisani iz radova drugih autora, bez citiranja. U nekim rečenicama su jedine razlike sinonimi, kao što su „promjenjiva“, umjesto „varijabla“, ili „otuda“, umjesto „stoga“. Jorgovanka Tabaković je doktorirala 2011. na privatnom Fakultetu za uslužni biznis Sveučilišta Educons iz Sremske Kamenice, s tezom “Instrumenti centralne banke – dometi i ograničenja na primjeru Republike Srbije“.

Ministar obrane Srbije i bivši predsjednik parlamenta i ministar policije Nebojša Stefanović također se našao u skupini državnih funkcionera sa sumnjivim diplomama i akademskim zvanjima. FOTO: Dejan Rakita/PIXSELL

Naravno da priča o diplomama iz Kragujevca ne može proći bez ministra unutarnjih poslova Srbije i bivšeg ministra obrane Aleksandra Vulina.

On je tvrdio da se 1999. godine, tijekom zračnih udara NATO-a na Srbiju, prijavio kao dobrovoljac u vojsku. Prema Vulinovim riječima, armija ga nije primila jer je bilo previše dobrovoljaca njegove vojno-evidencijske specijalnosti (VES). Nekoliko godina kasnije, nakon što je Vulin postao ministar obrane, pokazalo se da 1999. nije mogao imati pješadijski VES ni bilo kakav drugi, jer – nikada nije bio na odsluženju vojnog roka. Vulinovo objašnjenje glasilo je da ga je kasarnski život mimoišao zbog velike dioptrije.

Uhapšeni bivši rektor kragujevačkog Sveučilišta Nebojša Arsenijević u središtu je skandala s krivotvorenim diplomama.

Rođen 1972. godine, Vulin je bio dužan vojni rok, u trajanju od 12 mjeseci, služiti u periodu između 1990. i 1999. godine, u vrijeme kada su se vodili ratovi na području Jugoslavije. Tada je Vulin bio istaknuti član Jugoslavenske ljevice, stranke čiji je lider bila Mirjana Marković, supruga tadašnjeg neprikosnovenog srpskog lidera Slobodana Miloševića.

Potvrda Vulinove istinoljubivosti je i priča o porijeklu novca potrebnog da u centru Beograda za više od 244.000 eura kupi stan površine 107 četvornih metara. Vulin je izjavio je da je 205.000 eura posudio od suprugine tetke iz Kanade, o čemu ne postoji nikakav pisani trag. Državljanima Srbije je dozvoljeno preko granice neprijavljeno prenijeti najviše 10.000 eura. O većoj sumi moraju obavijestiti carinu, ali nema podatka da su Vulin, njegova supruga ili tetka iz Kanade unijeli novac u Srbiju. Što znači da je Vulin morao putovati u Kanadu više od 20 puta kako bi u ratama donio tetkine pare i kupio stan.

Prošle godine je gradska uprava Kragujevca zatražila od Ministarstva prosvjete i znanosti provjeru diploma svih 600 zaposlenih, u što je bila uključena i policija, pa je došlo i do više otkaza

Prije nekoliko godina Srbi s Kosova koji su se protivili normalizaciji odnosa s Prištinom optužili su Vulina da je, kao šef Ureda za Kosovo vlade u Beogradu, nabavio po hitnom postupku, bez tendera, sigurnosne kamere za sjever Kosova, gdje Srbi čine većinu stanovništva. Tvrdili su da je Vulin cijelu nabavu proglasio državnom tajnom i da je posao vrijedan skoro milijun eura dobio njegov beogradski poznanik Uroš Čubrilović. S tim da nitko na Kosovu nije znao koliko je kamera instalirano i rade li uopće. Vjerojatno jer se radilo o državnoj tajni.

U skladu sa svim tim, ne čudi službeni podatak da je Vulin, iako rođen u Novom Sadu, gdje je proveo i veći dio života, visokoškolsku diplomu stekao u Kragujevcu. Na Pravnom fakultetu.

Ministru financija Srbije i bivšem gradonačelniku Beograda Siniši Malom je Senat Sveučilišta u Beogradu krajem prošle godine jednoglasno oduzeo doktorat – zbog plagiranja. FOTO: Milan Maricic/ATAImages/PIXSELL
[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]