PLACIDO DOMINGO: Vječna mladost kralja opere

Njegova karijera duga je gotovo koliko i vladavina Elizabete II. U 78. godini Placido Domingo obara rekorde i ne pokazuje namjeru da stane.

Legendarni španjolski tenor koji je prije deset godina počeo pjevati kao bariton prošli je vikend nastupio u Orangeu na večeri zarzuele, na najstarijem ljetnom opernom festivalu u Francuskoj te tako oživio španjolski operetni žanr u kojemu je uživao kao dijete.

Domingo, kojega smatraju najvećom živućom opernom zvijezdom, nije želio razgovarati s novinarima prije koncerta kako bi sačuvao glas.

Kralj opere, čiji je karakter kombinacija karizme i skromnosti, u svibnju ove godine otpjevao je 151. ulogu u karijeri, što je povijesni rekord. Mjesec prije toga obilježio je 4000. nastup na pozornici.

Vrelo mladosti

U srpnju Domingo ima zakazane nastupe u Baden-Badenu gdje će pjevati naslovnu ulogu  u Verdijevoj operi “Simon Boccanegra”, potom će u Kraljevskom kazalištu u Madridu pjevati u također Verdijevoj “Giovanni d’Arco”, a zatim putuje u Prag na Operaliju, međunarodno pjevačko natjecanje koje je osnovao 1993. Mjesec će zaključiti režijom i nastupom u “La Traviati” u Veroni.

“Ako se odmaram, hrđam”, rekao je Domingo prije koju godinu. Rođen je 21. siječnja 1941. u Madridu, a s osam se godina s obitelji preselio u Meksiko.

“Na početku mojega mandata kao glavnog ravnatelja njurorškog Metropolitana 2006., jedna od zadaća mi je bila pripremiti Placidov oproštaj”, kazao je Peter Gelb koju tu dužnost obnaša i danas. “U to vrijeme bilo je nezamislivo da će nastaviti pjevati nakon tako duge karijere u Metu u kojoj je otpjevao sve glavne uloge”, dodao je.

“Ali umjesto da se umirovi, Placido je otkrio vrelo mladosti i krenuo kao bariton”, kaže Gelb. “To je kao da Roger Federer za deset godina i dalje osvaja Wimbledon”.

Operaholičar

Domingo, kojega američki mediji nazivaju operaholičarom, u studenome prošle godine obilježio je 50. godišnjicu nastupanja u Metu, “pothvat koji ne mogu zamisliti u budućnosti”, kazao je Gelb.

Na pjevačevoj internetskoj stranici može se vidjeti da je zauzet do studenoga 2020. i da nastupa od milanske Scale do Kraljevske opere u Londonu. U karijeri je snimio više od sto albuma i osvojio 12 Grammyja.

“Osim duge karijere, Placido će biti zapisan kao jedan od najvećih tenora svih vremena”, kaže Gelb.

“On je najbolji Otello drugog dijela 20. stoljeća i nitko od tenora još nije dosegao tu razinu do danas”.

Komentiraj