‘Pjevajmo na kiši’ među najuspješnijim je mjuziklima u povijesti

Pjevajmo na kiši (Singin’ in the Rain) američka je glazbena komedija u režiji Genea Kellyja i Stanleyja Donena. Svoju je premijeru film imao 27. ožujka 1952. godine.

Prema mnogima je najuspjeliji mjuzikl svih vremena koji već dugi niz godina zauzima prvo mjesto na listi 100 najboljih mjuzikla Američkog Filmskog Instituta. Djelo koje je inicijalni impuls dobilo na temelju istinitog događaja, kad su scenaristi Betty Comden i Adolph Green u Hollywoodu kupili kuću nekad vrlo popularnog glumca nijemog filma koji je propao dolaskom zvučnog filma, drugi je od triju zajedničkih projekata Stanleyja Donena i Genea Kellyja, sjajnog plesača i glumca 1952. godine ovjenčanog Počasnom Akademijinom nagradom, koji je povremeno sjedao u redateljski stolac.

Riječ je o vrhunskom klasičnom mjuziklu euforičnog ritma i zaraznog optimizma čiji su forte iznimno maštovito koreografirane i izvedene pjevačko-plesne sekvence, od kojih ona možda najpoznatija s Kellyjevim nastupom na kiši predstavlja maestralnu razradu srodnih sekvenci iz starijih mjuzikala. Cjelina se odlikuje i obiljem inteligentnog humora, stilskom dojmljivošću i raznovrsnošću, spretnim križanjem revijalne spektakularnosti i solističke intimnosti, domišljatim korištenjem prirodne i zadane scenografije, pametnim metafilmskim kontekstom, vrlo duhovitim dijalozima i odličnim nastupima kompletne glumačke postave u kojoj su i Debbie Reynolds te slavna Cyd Charisse.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner