Jedna od zadaća Biblioteke Poezije Hrvatskog društva pisaca otkrivanje je novih pjesnika i pjesnikinja i objavljivanje kvalitetnih prvijenaca. Visoko postavljenim kriterijima, po mišljenju urednika Biblioteke i književnika Ivana Hercega, udovoljava i pjesnička zbirka Irene Skopljak Barić „Neprivezani“ koja će biti predstavljena u četvrtak, 30. ožujka, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Irena Skopljak Barić za Nacional je rekla da bi voljela da njena zbirka bude čitana, ali svjesna je da je to njena želja. „Bojim se da je život poezije vrlo skroman i tih, a s druge strane toliko je odličnih poetskih glasova koji se probijaju i vrijedni su pozornosti. Međutim, čitanje i kupovanje pjesničkih zbirki ili posjećivanje pjesničkih događanja svedeno je na iznimno rijetka lica, što je silno otužno jer je poeziji, kao i svakoj drugoj umjetnosti, potrebna recepcija. Mi kojima je poezija važna moramo biti uporni i u njezinoj promociji, a to se najbolje može učiniti tako da se pišu i čitaju pjesme vrijedne svoga glasa“, rekla je autorica koja piše i kratke priče.

Herceg je kao urednik 2016. uredio tri zbirke pjesama, a u posljednjih šest-sedam godina više od dvadeset. Tvrdi da odgovoran i pažljiv urednik mora biti strog u biranju pjesničkih rukopisa, ali problem je u tome što se događa inflacija zbirki poezije koje objavljuju svi i svuda, a neki i sami plaćaju tiskanje. „To rezultira poplavom onih koji se nazivaju pjesnicima, često bez ikakva pokrića. S druge strane, promocije kvalitetne hrvatske poezije uvijek je premalo u medijima, na festivalima i u prijevodima. Nažalost, na razini države za kulturu se izdvaja mizerno malo, a u svemu tome pjesništvo prolazi najgore. To se vidi čak i na čestitarskoj, prigodničarskoj razini. Ove godine iz Ministarstva kulture čak nije upućena ni čestitka s punim imenom i prezimenom dobitnica nagrada Goranov vijenac i Goran za mlade pjesnike, Dorte Jagić i Monike Herceg“, upozorio je Herceg.

Komentiraj

Podijeli objavu
Prethodni članakSRBIJA Na predsjedničkim izborima manja izlaznost nego na parlamentarnim
Sljedeći članakArsenal – Manchester City 2-2
Kristina Olujić (1987.), završila je preddiplomski studij novinarstva na Fakultetu političkih znanosti i diplomski studij talijanistike i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Govori francuski, talijanski i engleski. Za vrijeme studija bila je na novinarskoj praksi u Euronewsu u Lyonu.Surađivala je za nekoliko portala među kojima se ističe jednogodišnji rad na portalu H-alter. U Nacionalu je od veljače 2016.