Pjesnik Francesco Petrarca smatra se začetnikom nove ere humanizma

Petrarkizmom se u književnosti naziva oponašanje pjesništva jednog od najvećih i najznačajnijih talijanskih pjesnika – Francesca Petrarce. Pri tome se najčešće misli na pjesničko oponašanje njegovog najslavnijeg djela “Kanconijera“, što po stilu, što po izrazu, ali nekada i tematski. Petrarca je umro 19. srpnja 1374. godine, dan prije svog 74. rođendana.

Petrarkizam kao književni pokret vrhunac je doživio u 15. i 16. stoljeću, najprije u Italiji, a onda i u ostaloj Europi, pa tako i u književnosti na hrvatskom području, pogotovo onom dalmatinskom i dubrovačkom koji je gospodarski, kulturološki i zemljopisno bio najbliži Italiji.

Petrarkisti tako vlastite osjećaje, pretežito ljubavne, ispoljavaju u stilu Petrarcinih pjesama, zadovoljavajući formu i općenito strukturu koju je Petrarca postavio u “Kanconijeru”, ali i u svom drugom djelu – “Trijumfu”. Petrarkističko pjevanje tako varira između ispoljavanja nagona na temelju sjećanja, često gorkih koliko i slatkih te s erotskim motivima, ali i moraliziranja unutar pjesme, što je potaknuto iskustvom patnje.

Komentiraj