Pjesnik Danijel Dragojević nepokolebljivo živi i stvara po svojim principima

Danijel Dragojević slavi 87. rođendan. Danijel Dragojević zabranjuje fotografiranje, odbija intervjue i pojavljivanje u javnosti, u svojim zbirkama nema ni predgovore i pogovore, nije član nijednog društva ili organizacije, ne pojavljuje se na društvenim događanjima, nitko ne zna njegova politička uvjerenja, a malo tko i ljudske navike. Mnogi ga smatraju našim najvećim živućim pjesnikom, no on se svojih principa drži i dalje, pa je prije dvije godine odbio primiti najvišu državnu nagradu na području kulture – ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo.

Knjige izdaje uvijek u samo jednom izdanju s vrlo ograničenom nakladom, pa se najčešće rasprodaju i prije nego što dospiju u knjižare, a kako bi se osigurao od mogućeg reizdanja, uništavaju se grafičke ploče. Odbija i prijevode svojih pjesama, pa čak i kad ponude stižu od najvećih američkih izdavača.
Posljednju nagradu primio je prije gotovo tri desetljeća, i bio je to Goranov vijenac, a sve nakon toga svjesno je i namjerno zaobišao. Neka ponuđena priznanja nosila su i značajnu novčanu nagradu, što čovjeka naprosto nije zanimalo, kao ni članstvo u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) s pripadajućom povećom doživotnom apanažom.

 

Komentiraj