Pištolj mu je bio na čelu, igrao je nogomet u sandalama, sada prelazi u Spurse za 58 milijuna

Brazilski napadač Richarlison de Andrade upravo je prešao iz Evertona u Tottenham za 58 milijuna eura plus još nekoliko eventualnih milijuna kroz razne bonuse i to je najsretniji mogući nastavak životne priče momka čije djetinjstvo, blago rečeno, nije bilo lagano. Antonio Conte dobio je sjajnog napadača koji je zadnje četiri sezone zabio 13, 13, sedam odnosno 10 golova za Everton koji ga je u ljeto 2018. doveo iz Watforda za 39 milijuna eura.

Kad je imao 14 godina igrajući nogomet na ulicama Nova Venecije u jugoistočnom Brazilu prišao mu je nepoznati mladić i stavio pištolj na čelo. „Prestrašio sam se. Bio je to lokalni diler koji me zamijenio s nekim. Okrenuo sam se i počeo trčati, pobjegao sam i nikad se više u tu ulicu nisam vratio“, prisjeća se Richarlison jedne od epizoda iz svog djetinjstva.

Za razliku od mnogih svojih znanaca i susjeda u to vrijeme, mladi Richarlison se priklonio nogometu, ali i pokušajima da nešto zaradi i pomogne svojoj siromašnoj obitelji. Otac mu je bio zidar, majka čistačica, roditelji su s dvije nevelike plaće prehranjivali svoje petero djece. „Većina mojih prijatelja je tada prodavala drogu jer je to bio najlakši način za zaraditi novac, puno novca“. U takvom okruženju Richarlison na sreću nije krenuo tim putem. „Prodavao sam sladoled i čokolade na ulici, povremeno sam prao automobile. Prijatelji su mi se rugali, pitali su me zašto ne dođem k njima i počnem raditi ono što oni rade. Kad sam imao sedam godina otac mi je kupio deset lopti, htio je da budem nogometaš. Živjeli smo u favelama Nova Venecije, bili smo siromašni, nogomet smo igrali u sandalama. Kod ujaka sam odlazio gledati nogomet na TV, stalno sam govorio – jednog dana ću ja tamo igrati“, rekao je Richarlison u razgovoru za britanski The Sun.

Mladom Richarlisonu sreća se osmjehnula kad je imao 16 godina, biznismen Renato Velasco ga je zamijetio dok je igrao za lokalni mali klub Real Noroceste. Velasco mu je za početak kupio nove kopačke, što je Richarlisona naravno oduševilo, kaže da je to tada povremeno nosio na nogama dvije različite kopačke jer nije imao novca za kupiti par, a zatim ga je odveo na probu, u to vrijeme krajem 2014. drugoligaša, Atletico Mineiro. Između 15 igrača samo njega su uzeli, ali tamo se nije dugo zadržao. Već u ljeto 2016. Fluminense je kupio tada 19-godišnjeg za 2.3 milijuna eura a kad je potpisao prvi ugovor odmah je kupio, naravno, kopačke. Nakon što je u 14 utakmica upisao po pet golova i asistencija u Serie A i još dva gola u četiri utakmice Copa Sudamericane, pomogao je i gol za U-20 selekciju Brazila u 1-1 remiju protiv Engleske, za 12.4 milijuna eura kupio ga je Watford.

„Dok sam bio dječak odlazio sam gledati oca koji je igrao napadača u lokalnom klubu. Bio je dobar, jednom je zabio sedam golova na utakmici. Imao je san da postane profesionalni nogometaš, ali nije uspio. Na sreću, ja sam uspio“, kaže Richarlison koji je za reprezentaciju Brazila u 36 utakmica zabio 14 golova.

Komentiraj