FaH

“Pismo mladima Europe i u Sjeverne Amerike”: Kritike iranskog ajatolaha Hamnei-a

Vrhovni iranski vođa, ajatolah Ali Hamnei, u nedjelju je kritizirao dvoličnost zapadnih velesila u “Pismu mladima Europe i u Sjeverne Amerike”, nakon napada u Parizu 13. studenoga u kojima je 130 osoba poginulo a 350 je ranjeno.

“Terorizam u Francuskoj koji ne bira ciljeve potaknuo me (…) da se obratim vama mladi”, piše vođa u pismu koje je prevedeno na francuski i na engleski, “jer doista vjerujem da samo vi možete izvući pouku iz sadašnjih teškoća”.

Tkogod “ima u sebi ljubavi i ljudskosti pogođen je i uznemiren” zbog ovih napada i njegovih žrtava, “bilo da se događaju u Francuskoj, u Palestini, Iraku, Libanonu ili Siriji”.

“Istina je da je terorizam danas naša zajednička briga”, ocijenio je kritizirajući ipak “oprječne politike” i “dvoličnost” zapadnih velesila, poglavito Sjedinjenih Država koje su “hranile i naoružavale al Qaedu, talibane i njihove nasljednike” i “podupiru terorističku državu Izrael”.

“Vojne invazije na muslimanski svijet zadnjih godina s bezbrojnim žrtvama, još jedan su primjer oprječnih razmišljanja Zapada”, rekao je Hamnei. “Mislim da nametanje zapadne kulture drugim narodima i obezvrjeđivanje neovisnih kultura jest oblik tihog nasilja i krajnje štetno”, dodao je.

“Sve dok (načelo) različitih mjerila prevladava u zapadnim politikama, sve dok se terorizam –  s gledišta njegovih moćnih pomagača – bude dijelio na ‘dobar’ i ‘loš’ i sve dok interesi vlada budu prevladavali nad ljudskim i moralnim vrijednostima, uzroke nasilja ne treba tražiti drugdje”.

Ovo je drugo pismo koje vrhovni vođa piše mladima na Zapadu. Prvo je napisao u siječnju 2015. nakon napada na satirički tjednik Charlie Hebdo  i na židovsku trgovinu u Parizu u kojima je poginulo 17 ljudi.

Komentiraj