‘Pisma jednog astrofizičara’: Najotvorenije i najintimnije pisano djelo jednog od najpopularnijih znanstvenika

U nakladi ‘Znanja’ na hrvatskom jeziku izašla je nova knjiga američkog znanstvenika Neila deGrassea Tysona, jednog od najkarizmatičnijih znanstvenika današnjice. ‘Pisma jednog astrofizičara’ zbirka je pisama koje je taj astrofizičar tijekom dva desetljeća razmjenjivao sa svojom publikom.

Neil deGrasse Tyson američki je znanstvenik, pisac i moderator nekolicine televizijskih emisija koje javnosti nastoje približiti saznanja o svemiru te popularizirati astrofiziku i znanost općenito. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje završio je u njujorškim školama, gdje je pohađao znamenitu Bronx High School of Science. Diplomu iz fizike stekao je na Harvardovu sveučilištu, a titulu doktora znanosti iz područja astrofizike na Sveučilištu Columbia.

Autor je više popularno-znanstvenih knjiga od kojih je na hrvatskom jeziku u nakladi ‘Znanja’ objavljena njegova svjetska uspješnica “Astrofizika za ljude u žurbi” (2017.), u kojoj je milijunima čitatelja ponudio znanstvena, a opet lako shvatljiva saznanja o svemiru.

No, u dosad najotvorenijem i najintimnijem djelu ‘Pisma jednog astrofizičara’ poziva nas da zavirimo u privatnu sferu njegova života otkrivajući nam svoju prepisku s ljudima koji su mu se u potrazi za odgovorima osobno obratili i uvodi nas u novu osobnu dimenziju Tysonove potrage za istraživanjem čovjekova mjesta u kozmosu.

Tyson okuplja jednu od najvećih svjetskih skupina online pratitelja svojim fascinantnim, lako razumljivim uvidima u znanost i naš svemir. Njegovi jezgroviti, promišljeni, gorljivi i često smiješni odgovori odraz su njegove popularnosti i položaja vodećeg promicatelja astrofizike, ali i znanosti općenito.

Novi uradak zbirka je odabranih prepiski znanstvenika s njegovom publikom, gotovo potpunim neznancima, prikupljenih u razdoblju od skoro dva desetljeća. Pisma se dotiču znanosti, filozofije, vjere, pojedinaca i društva te adresiraju pitanja i teme o kojima razmišljaju svi oni koji osjećaju potrebu za razumijevanjem sebe, svog mjesta na ovom svijetu, ali i u svemiru.

Komentiraj