PISAC I POLITIČAR: Na današnji dan 1949. umro je Vladimir Nazor

Bio je pjesnik, pisac i političar. Bio je predsjednik ZAVNOH-a tijekom narodnooslobodilačke borbe, a nakon rata prvi predsjednik Narodne Republike Hrvatske.

Krajem listopada 1944. oslobođen je Split. Bila je zadnja nedjelja u mjesecu kada se usprkos neprestanoj kiši, mnoštvo odmah oko 14 sati počelo okupljati na Obali, tako da je Obala kroz kratko vrijeme bila puna svijeta. Dočulo se da dolazi predsjednik ZAVNOH-a Vladimir Nazor. Stajala je tamo i počasna vojnička četa. U 14.30 došao je parobrod u luku, i netom što se ukotvio, Nazor je sišao, a svjetina ga je dočekala poklicima i pljeskanjem. Potpredsjednik NOO-a Humbert Fabris održao mu je dobrodošlicu i pozdravio ga u ime Splita.

Na taj pozdrav Nazor je odgovorio: ” … Osobito se veselim što stupajući na oslobođeno naše kopno, gazim ponajprije na tlo grada Splita, toga srca i duše čitave Dalmacije. U Splitu su zaplamtjeli, kao nigdje, staro hrvatsko rodoljublje, odvažnost i junaštvo, u njemu je tinjala uvijek ljubav prema Hrvatskoj, prema Jugoslaviji i čitavom slavenstvu.”

Komentiraj