Pisac Boris Vian prvi uspjeh, ali i napade, doživio je pod pseudonimom Vernon Sullivan

Francuski pisac Boris Vian se od svoje dvanaeste godine morao boriti sa zdravstvenim problemima koji će ga koštati života u trideset i devetoj godini života. Usprkos kratkom životu opterećenom krhkim zdravljem, uspio je postati inženjer, pisac, glazbenik, prevoditelj, Veliki satrap Akademije za patafiziku, pjevač i, sve do naših dana, simbol neukrotive slobode duha.

Autor brojnih romana, prvi je uspjeh doživio pod pseudonimom Vernon Sullivan. Pod tim je imenom Vian napisao četiri romana, pretvarajući se da je “s američkog engleskog” preveo prethodno nepoznatog hard-boiled autora. Usprkos uspjehu kod publike, “Sullivanovi” romani otrpjeli su brojne napade moralista, a 1950. godine Vian je čak i osuđen zbog narušavanja javnog morala za prva dva naslova iz serije. Ali tek će romani potpisani Vianovim imenom postati popularni.

Boris Vian umro je 23. lipnja 1959. godine. Njegovo djelo puno je zaigranog nadrealizma, humanizma i onirizma koji svoga autora čine jednim od najvažnijih pojava francuske i svjetske književnosti 20. stoljeća.

Komentiraj