Piloti Ryanaira potpisivanjem ugovora prekinuli štajk

EPA/SASCHA STEINBACH

Irski piloti Ryanaira potpisali su ugovor i tako prekinuli štrajk u toj zemlji, priopćili su u srijedu, što bi kompaniju moglo potaknuti da preispita svoju odluku o smanjenju flote u Dublinu.

Piloti su jednoglasno prihvatili ugovor koji su 23. kolovoza zaključili Ryanair i sindikat Forsa, navodi se u priopćenju irske udruge pilota putničkih zrakoplova (IALPA).

Pregovori su se završili uspješno nakon imenovanja posrednika pošto se situacija činila bezizlazna a piloti su ljetos pet dana bili u štrajku.

“Priznajemo da su u prošlosti veze IALPA-e i Ryanaira bile teške, ali IALPA želi izgraditi konstruktivne odnose s Ryanairom”, navodi udruga.

Irski piloti su se izborili za bolji sustav promaknuća i mogućnost utjecanja na odluku o imenovanju na radno mjesto i o godišnjem odmoru.

Irska kompanija je pak na Twitteru izrazila zadovoljstvo “jednodušnim prihvaćanjem tog ugovora o kojemu se pregovaralo s Forsom i s našim irskim pilotima, uz pomoć posrednika Kierana Mulveyja”.

Ryanair sad treba podnijeti ugovor upravnom vijeću koje će ga ovih dana proučiti i zatražiti od vijeća da preispita odluku donesenu 25. srpnja po kojoj bi kompanija na zimu smanjila svoju flotu u Dublinu, čime bi se ugrozilo 300 radnih mjesta u Irskoj.

Ryanair je, reagirajući na štrajk u Irskoj, odlučio šest svojih aviona premjestiti u Poljsku.

Tvrtka je dakle pred prekidom štrajka, ali nije riješila problem u drugim europskim zemljama, gdje predstavnici zaposlenika traže da svaki zaposlenik u Ryanairu dobije stabilan radni ugovor koji će se temeljiti na zakonu zemlje u kojoj živi.

Komentiraj