Piletićevo ministarstvo potvrdilo da šeficu financija ZOSI-ja istražuje Odjel gospodarskog kriminaliteta

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Nacionalu je potvrdilo da ravnateljstvo Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom surađuje s Ministarstvom unutarnjih poslova u istrazi Ivane Jurčević Gadže

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, na čijem je čelu Marin Piletić, potvrdilo je Nacionalu da je zaprimilo prijavu protiv šefice financija i računovodstva Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI) Ivane Jurčević Gadža. O toj prijavi Nacional je opsežno pisao u prošlome broju, a sada je potvrda stigla i iz nadležnog ministarstva iz kojeg su otkrili i da se tim slučajem bavi i Odjel gospodarskog kriminaliteta. Naime, u svom odgovoru Piletićevo ministarstvo pojasnilo je da je prijava sukladno nadležnosti upućena na očitovanje ZOSI-ju, koji je “u očitovanju naveo kako surađuje s Ministarstvom unutarnjih poslova te kako je u tijeku postupanje Odjela gospodarskog kriminaliteta”. Dakle, očito je da se prijava koju su protiv Ivane Jurčević Gadža podnijeli djelatnici ZOSI-ja shvatila poprilično ozbiljno te se protiv te članice HDZ-a vodi opsežna istraga.

U srži same prijave protiv Ivane Jurčević Gadža navodi se da je ona protuzakonito prijavila mjesto stanovanja u mjestu Perna nedaleko od Topuskog, iako cijelo vrijeme živi u stanu u zagrebačkom naselju Prečko. Tvrdi se da je zbog takve prijave Ivana Jurčević Gadža tijekom nekoliko godina na ime putnih troškova dobila tisuće nekadašnjih kuna na koje nije imala pravo jer je cijelo vrijeme živjela u Zagrebu, a ne u 90 kilometara udaljenoj Perni. Osim toga, u prijavi se tvrdi i da je na inicijativu Ivane Jurčević Gadža u radni odnos u Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom primljena njena šogorica Valentina Jurčević, koja je također kao mjesto prebivališta prijavila Pernu. U prijavi protiv Ivane Jurčević Gadža navodi se da je njena šogorica primljena u radni odnos nezakonito jer nije imala sve uvjete za poziciju na koju je primljena. Uz sve to nezadovoljni zaposlenici Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom tvrde i da je Ivana Jurčević Gadža svakoga mjeseca primala dodatnu naknadu za maksimalna 32 prekovremena sata iako ih nije odradila te da je većinu njih pisala za vrijeme nedjelja i državnih blagdana kada su plaćeni nekoliko puta više. Osim što je prijava podnesena ministru Marinu Piletiću, radnici su prijavu poslali sindikatima te Upravnom vijeću Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom na čijem je čelu nekadašnji alkar Ante Vučić.

Ministar rada Marin Piletić obaviješten je o potencijalnim kriminalnim radnjama u Zavodu za vještačenje. FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Nacionalu se obratila osoba dobro upućena u ovaj slučaj i koja je svoje tvrdnje spremna potvrditi i na sudu, a koja tvrdi da među zaposlenicima Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom postoji strah da se cijeli slučaj ne zataška jer je Ivana Jurčević Gadža članica HDZ-a te da uživa zaštitu vodećih ljudi Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom na čelu s ravnateljicom Damirom Benc i zamjenicom Ankicom Čulo koja je također članica HDZ-a. Kako nam je rečeno, u spomenutoj su prijavi protiv šefice financija Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom navedene teške optužbe zbog kojih se traži istraga i u samom Zavodu, ali i u Ministarstvu rada.

Iz Ureda ravnatelja tog Zavoda Nacionalu je stigao odgovor u jednoj, ali vrlo znakovitoj rečenici: “Budući da je postupanje u tijeku, ne možemo komentirati vaše navode i odgovoriti na vaša pitanja”. Drugim riječima, iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom potvrdili su da se trenutno provodi postupak protiv njihove šefice financija i računovodstva, ali i da iz tog razloga ne mogu komentirati optužbe navedene u prijavi, a sada je slična potvrda stigla i iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner