Piletić: “Već idući tjedan sjedamo sa svim partnerima i krećemo u izradu izmjena Zakona o radu”

Troje novih članova Vlade dobilo je, očekivano, potporu vladajuće većine u Saboru, a jedan od njih je ministar rada Marin Piletić koji je objasnio prve poteze u ulozi ministra.

Naglasio je kako ulazi u ovaj posao sa strahopoštovanjem.

“Ulazim u posao kao čelnik jedinice lokalne samouprave s tim ljudima na različitim projektima koristeći sredstva i prijavljujući na javne pozive koje je raspisivalo Ministarstvo rada. Tu smo uvijek bili u komunikaciji. U ministarstvu je tim vrlo dobro posložen. Oslanjat ću se na te ljude i na sustav koji funkcionira. Na sve izazove na koje budemo nailazili, dat ću sve od sebe da ih nadvladamo, rekao je u Dnevniku HRT-a.

Istaknuo je kako predizborna obećanja neće ostati samo na papiru.

“Na korak smo do ostvarenja cilja povećanja zaposlenosti na 70%, povećanje prosječne plaće – 7600 kuna, sad smo negdje na 7400 kuna. Do minimalne plaće još dosta nedostaje. Dvaput godišnje ide usklađivanje minimalne plaće i u dogovoru s našim socijalnim parterima, poslodavcima i sindikatima, kao i u suradnji s drugim ministrima. Ne dajem ja garanciju, Vlada je donijela program. Ja sam ovdje samo instrument da tu politiku provedem”, rekao je.

Dodao je da je konkretan prijedlog u nacrtu za povećanje obiteljske mirovine, modaliteta korištenja osobne i obiteljske mirovine, kao i usklađenje mirovina.

“Želimo sad u ovih 5,35% doći do kraja mandata, do povećanja od 10%. U razgovorima sa svim suradnicima koji su aktivno radili na tome, razgovoru s koalicijskim partnerom, uz podršku premijera, vjerujem da će cilj do 2024. biti u potpunosti ispunjen”, rekao je.

Izmjene Zakona o radu

“Već idući tjedan sjedamo sa svim partnerima, nakon uputa premijera i u dogovoru s ministrom financija, krećemo u izradu i tog prijedloga zakona.”

Dodao je kako je vrlo otvoren prema prijedlozima oporbe.

“Dat ćemo sve od sebe da prosječna primanja radnika i umirovljenika rastu”

Piletić je rekao kako je poruka radnicima da će im Vlada biti partner te medijator između poslodavca i radnika.

“U prvom setu zakonskih izmjena rasteretili smo poslodavce i radnike. Trendovi u gospodarstvu su uzlazni, broj radnih mjesta raste, broj osiguranika raste. Došli smo zasigurno do onog rekordnog iznosa broja zaposlenih iz 2008. godine kada smo prešli milijun i 600 tisuća osiguranika. Broj nezaposlenih je pao ispod 120 tisuća. Dat ćemo sve od sebe da prosječna primanja radnika i umirovljenika rastu”, naglasio je.

Za kraj gostovanja, Piletić je rekao kako se radi o najmlađoj vladi te da su trendovi takvi.

“Premijer je svoj tim odabrao. Izuzev godina, premijer se vodio onim što smo dosad radili”, rekao je.

Komentiraj