PIK VRBOVEC Europski povjerenik Vytenis Andriukaitis i ministar Tomislav Tolušić obavili radni posjet

PIK Vrbovec

U sklopu prvog radnog posjeta Republici Hrvatskoj, povjerenik Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane, Vytenis Andriukaitis zajedno je s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem posjetio PIK Vrbovec, pokazavši na taj način kako kvaliteta i poslovanje najveće mesne industrije udovoljavaju visokim zahtjevima zdravstvene ispravnosti, higijene i sigurnosti hrane propisanim zakonodavstvom EU.

Posjetu su prisustvovali i drugi visoki dužnosnici koji su tijekom boravka u PIK Vrbovcu obišli proizvodne pogone vodeće hrvatske mesne industrije i uvjerili se u primjenu najboljih svjetskih praksi i iskustava temeljenih na stalnoj implementaciji visoke tehnologije i najviših standarda sigurnosti i kvalitete.

“Vrlo sam impresioniran svime što sam vidio ovdje, posebno briljantnim idejama vezanim uz sastav proizvoda, kojima se uz korištenje visokih tehnologija minimiziraju rizični faktori. Sol je velik rizični faktor, a u PIK Vrbovcu su uspjeli reducirati sol u proizvodima za do 25 posto. Također ovdje se proizvode mesne prerađevine pod brandom PIK koje ne sadrže pojačivače okusa, umjetna bojila, gluten i soju, što znači da smo na putu dolaska do ‘zdravije’ hrane. Ovdje sam vidio izvrsne primjere napretka koji je napravljen u Hrvatskoj, što se u vidu mogućnosti dodatnog privlačenja turista u Hrvatsku, svakako treba iskoristiti kao dodatna prednost, uz stavljanje naglaska na predstavljanje zdrave hrane i promociju zdravog načina života. Ovim putem mi je želja poslati poruku prevencije, promicanja i zaštite zdravlja ljudi, pri čemu je najvažniji faktor upravo smanjenje rizičnih faktora, koji se ovdje svakodnevno primjenjuje”, izjavio je Vytenis Andriukaitis.

“Upravo ovakvi pogoni, ovakve tvornice i ovakva prerađivačka industrija jesu ono zbog čega odgovorno tvrdim da Hrvatska ima iznimno kvalitetnu hranu i kvalitetne proizvode. Razina čistoće, stotine tisuća analiza koje se ovdje naprave, kako od strane same tvrtke tako i od strane Ministarstva i svih ostalih institucija, razlog su zbog kojeg ću se i dalje boriti na sve moguće načine da upravo ovakvi proizvodi dođu do naših kupaca i do naših tržišta. Naravno, nema problema da proizvodi dođu i iz drugih zemalja, no razina kvalitete mora biti ista kao što je i ovdje”, rekao je ovom prilikom ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

“Kvaliteta, sigurnost i zdravstvena ispravnost proizvoda PIK Vrbovca temelji se na primjeni najviših higijenskih standarda koji su u svakom trenutku osigurani u svim tvorničkim prostorijama i laboratorijima. U Službi kontrole kvalitete zaposleno je 28 ljudi, dok se u vlastitom mikrobiološkom i kemijskom laboratoriju godišnje napravi preko 80 tisuća analiza. Uz Službu kontrole kvalitete, inspekciju vrši i 20 ovlaštenih veterinara, a uzorci se, sukladno zakonskoj regulativi, šalju i na analize u Hrvatski veterinarski institut u Zagrebu, kao i u druge ovlaštene laboratorije u Hrvatskoj i EU.

Uz sve navedeno, sigurnost i kvalitetu proizvoda PIK Vrbovec jamči međunarodnim normama ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001, ISO 50001, Codex Alimentarius i standardima za auditiranje kvalitete i sigurnosti hrane za prehrambene proizvode (IFS Food) i HACCP…”, piše u priopćenju tvrtke.

Komentiraj