Picula: “Trump je direktno ugrozio postojanje demokratskih institucija”

“Trump je narušavao američke demokratske institucije od samog početka svog mandata, a jučer je direktno ugrozio njihovo postojanje. Nikad ga nije zanimalo upravljanje, već je destrukcija bila glavna tema njegova mandata”, ocijenio je hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu i stalni izvjestitelj EP-a za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama Tonino Picula povodom nereda i nasilja koje su u američkom Kongresu izazvali pristalice Donalda Trumpa uoči službenog proglašenja Joe Bidena novim američkim predsjednikom.

 

Picula je u objavi grupacije Socijalista i demokrata kao koordinator za vanjsku politiku istaknuo da se raduju inauguraciji novoizabranog predsjednika Bidena

„Radujemo se inauguraciji izabranog predsjednika Bidena. Nadamo se da će ovaj događaj proteći mirno i s punim poštovanjem prema instituciji predsjednika i demokratskim temeljima SAD-a. Nadamo se da će nakon pobjede u saveznoj državi Georgiji predsjedniku Bidenu biti puno lakše provesti svoj politički program. Veselimo se budućoj suradnji u obnovi i jačanju transatlantskih odnosa, kao i zajedničkom radu namultilateralnom međunarodnom poretku koji se temelji na poštenim pravilima, zajedničkim vrijednostima, demokraciji i vladavini zakona“.

 

Uz to, Picula je supotpisnik i zajedničke izjave Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta, koju donosimo u nastavku.

„Pozdravljamo odluku američkog Kongresa kojom se potvrđuje pobjeda predsjedničkog kandidata Joea Bidena i radujemo se pravednoj izmjeni vlasti 20. siječnja. S velikom smo zabrinutošću pratili tragične događaje u Washingtonu, žalimo zbog izgubljenih života i napada na jednu od najstarijih demokracija na svijetu. Pozivamo sve da poštuju odluku građana Sjedinjenih Američkih Država.

Europski je parlament spreman blisko surađivati s američkim Kongresom kako bismo promicali jedinstvo demokracija ugroženih autoritarnim mnijenjima. Veselimo se novom poglavlju u odnosima između EU-a i SAD-a koji će dati novi zamah našoj transatlantskoj agendi posebice vezano za ključne teme klimatskih promjena, multilateralizma, sigurnosti i trgovine“.

 

Komentiraj