Picula o stanju na Kosovu: “Vučić je izazvao nered. Kurti? Shvatio je da mu nasilje ne može koristiti…”

Hrvatski zastupnik u europarlamentu i bivši ministar vanjskih poslova Tonino Picula komentirao je u  probleme kojima svjedočimo u Srbiji, ali i na Kosovu.

“Dobro znamo s kojim smo nadama dočekali novi briselski sporazum u veljači ove godine i konstatirali da se nešto pomaknulo s ‘mrtve točke’ prvi put nakon deset godina. Međutim, vrlo brzo nakon tog sporazuma, dogodio se i ohridski sporazum, ali kao rezultat smo dobili eskalaciju nasilja, prvog ozbiljnog nasilja nakon deset godina”, kazao je Picula.

“Cinici bi rekli da je to tako jer se bliži konačni dogovora između Beograda i Prištine, a posredstvom Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Ali, mislim da cinici u ovom slučaju nisu u pravu jer ukoliko se ne dogodi neki kvalitetan skok naprijed i neka vrsta dogovora koju će implementirati obje strane, doći ćemo u lošu rutinu balkanskog tipa”, dodaje.

Ovo što se događa u Beogradu, smatra, predstavlja “baroknu”, završnu, fazu režima predsjednika Aleksandra Vučića. Na čiji nagovor su se kosovski Srbi povukli iz policije, institucija…

“On je izazvao nered pozivom Srbima da se povuku iz kosovskih institucija, zbog čega su se morali dogoditi izbori, koji jesu legalni, ali nisu legitimni jer su ih Srbi bojkotirali. Meni se čini da je premijer Kurti shvatio da mu nasilje ne može koristiti pa mislim da će se dogoditi neka vrsta dogovora o novim izborima”, objasnio je Picula za N1.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner