Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

PICULA ‘Europa je okružena krugom vatre’

Europarlamentarac Tonino Picula za N1 je komentirao odnos Hrvatske prema Danu Europe i koristi Hrvatske u članstvu u EU.

Picula smatra da Hrvatska Dan Europe “vidi na nekoj formalnoj razini”.

“Danas Europa nije pojam koji samo ujedinjuje ljude, nego je to pojam u kojemu se doista sučeljavaju različita politička razmišljanja i vizije. EU postaje poprište novih i starjiih političkih opcija”, smatra, dodajući kako je jedan od temeljnih problema koji radi pritisak na vrijednosti i temelje EU-a “to što EU nije zajednička država nego zajednica država”.

“Donijeti odluke u krizi u zajednici država je sve teže”, tvrdi Picula, koji se u razgovoru osvrnuo i na izjave objavu Brune Esih, koja dan oslobođenja Zagreba nazvala “okupacijom Zagreba”.

“Mislim da je to neprihvatljiva izjava. Dovoljno je prelistati Ustav da se utvrdi daje to u suprotnosti sa zakonom”, smatra SDP-ov europarlamentarac, koji je dodao da su upravo te ideje, unesene u Ustav, “ono što je i Bruni Esih omougćilo da se bavi politikom”.

Picula smatra i da Hrvatska nije iskoristila priliku koja nam se pružila ulaskom u Europsku uniju.

“Onaj tko se dobro pripremio je osjetio korist. Ovih pet godina nisu bile samo rutinsko članstvo”, izjavio je Picula dodavši kako su europske insitucije “sjajne u mirnodopskim vremenima, ali se nisu iskazale u izbjegličkoj i ekonomskoj krizi”.

“Europa nije ostavila dobar dojam jer je okružena krugom vatre za razliku od sretnih vremena kad je bila okružena prstenom prijatelja”, zaključio je, kazavši kako od proširenja EU-a nema ništa.

Komentiraj