Picula: “EU je naučila da s Amerikom mora biti opreznija nego ikad poslije Drugog svjetskog rata”

Hrvatski socijaldemokrat Tonino Picula zastupnik je SDP-a u Europskom parlamentu (EP) i stalni izvjestitelj EP-a za SAD. U intervjuu za N1 govorio je očekivanjima EU-a od Joea Bidena.

“Ako je suditi po pravoj poplavi čestitki koje su europski lideri poslali Joeu Bidenu, može se reći da je dobar dio političke Europe i dužnosnika EU-a odahnuo, da je ta promjena u SAD-u više nego dobrodošla”, konstatirao je. “Postoje i političari koji su oklijevali sa slanjem čestitki, a neki su, kao što znamo, čestitali na pobjedi Donaldu Trumpu”, kazao je Picula, aludirajući u prvom redu na premijera Slovenija Janeza Janšu, za čiju čestitku je kazao da “nije prošla ispod radara”. Ipak: “To nije jedina reakcija iz Slovenije. Predsjednik Pahor je čestitao Bidenu.”

Picula je kazao da je “Bidenova pobjeda odgovor na očekivanja Europskih političara da će odnosi SAD-a s Bruxellesom vremenom postati daleko bolji nego što su bili tijekom četiri godine Trumpovog mandata”. Dodao je da EU pritom ne širi euforiju, da je svima jasno kako danas stoje stvari u SAD-u: “Ako malo bolje pogledate te čestitke, nema iluzija da će se nešto promijeniti preko noći… Biden će se morati koncentrirati na ozbiljno i teško Trumpovo političko i drugo naslijeđe prije nego što se bude mogao posvetiti međunarodnim odnosima.”

Picula je voditelju rekao da je u pravu kad je nazvao “radnom pretpostavkom” u Europi to da će s izbornim procesom na kraju ipak biti sve u redu, da neće biti većih turbulencija.

“Svi žele vidjeti da taj proces prebrojavanja glasova bude okončan u danima pred nama i da se može govoriti o novom predsjedniku i o novim odnosima prema njegovoj administraciji. Mislim da je za većinu europskih političara Bidenova pobjeda završena stvar”, kazao je Picula.

Unatoč tome, drugi razlog za izostanak euforije je još nešto:”U ove četiri godine EU je naučila da s Amerikom mora postati opreznija nego ikada od Drugog svjetskog rata. Svjesni su da se taj svijet ne može rekonstruirati u kratkom vremenu.”

Dalje je komentirao što Biden već radi ili je najavio da će raditi. “Najavio je formiranje posebnog tima koji će se nositi s posljedicama pandemije u SAD-u. Mislim da ćemo vrlo brzo svjedočiti povratku SAD-a u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO), koju je Trump tako vehementno napustio, kako bi poslao još jednu poruku da on ne vjerujue u multilateralne organizacije”, kazao je.To će biti bitno, dodao je, jer će povratak SAD-a u WHO biti jedna od prvih točaka novog susreta SAD i EU-a. Naveo je još jednu stvar: “Biden je naglašavao pred izbore izmjenu energetske slike SAD-a, akcent na proizvodnju energije iz čistih obnovljivih izvora, što bi ga trebalo vratiti u okrilje Pariškog klimatskog sporazuma, kojega su na kraju krajeva on i Obama i prihvatili na kraju svog mandata, što je jedan od osnovnih profila politike koju vodi EU kroz svoj zeleni plan.”

Picula je istaknuo i iranski nuklearni sporazum, koji je Trump također napustio, a što je za EU vrlo važno sigurnosno pitanje: “I tu će Biden vrlo brzo morati objasniti gdje stoji.” Picula od Bidena očekuje i izrazit angažman oko Brexita, osim objektivne važnosti zbog sigurnosnog pitanja u Sjevernoj Irskoj, također i zbog pretpostavljene osjetljivosti na taj dio Europe, jer je Biden irskog porijekla.

Komentiraj