PICULA: “EK želi spašavanje na moru proglasiti obveznim”

Europska komisija (EK) uskoro će objaviti Pakt o migracijama, u kojemu će predložiti da spašavanje migranata na moru više ne bude fakultativno, nego obvezno, izjavio je u Temi dana HRT-a europski zastupnik SDP-a Tonino Picula, dodajući kako “ćemo tek vidjeti hoće li taj pakt biti usuglašen i zaživjeti”.

Picula je to kazao govoreći, zajedno s HDZ-ovim eurozastupnikom Karlom Resslerom, o današnjem govoru o stanju EU što ga je u Europskome parlamentu iznijela predsjednica EK Ursula von der Leyen. Naglasio je također da je predsjednica EK u govoru najavila “ukidanje dublinskog sustava azila u korist novog modela, koji zemlje prvog kontakta migranata s EU neće više ostavljati na cjedilu”.

Von der Leyen: “EU nas treba voditi iz sadašnje krhkosti u novu vitalnost”

Picula je ocijenio kako su “”gospodarstvo, zdravlje i tehnologija” bile ključne teme govora predsjednice EK. “Koronavirus otkrio je ograničenje modela koji bogatstvo cijeni više od zajedničke dobrobiti”, kazao je Picula, pohvaljujući želju Ursule von der Leyen da EU dobije veće ovlasti u zajedničkoj zdravstvenoj politici.

Karlo Ressler je naglasio dio govora u kojem je von der Leyen govorila o zelenoj i digitalnoj transformaciji, podsjećajući da bi europski proračun i paket pomoći oporavku od koronakrize trebali iznositi 1.800 milijardi eura.

“Pred nama digitalno desetljeće s masivnim investicijama u infrastrukturu i umjetnu inteligenciju”, kazao je Resller, dodajući kako je i zaposlenost bila jedna od ključnih tema govora Ursule von der Leyen. “Potrebno je postići novo prepoznavanje rada kao jedne od temeljnih vrijednosti EU”, kazao je.

Ressler je istaknuo kako se njegova politička grupacija, Europska pučka stranka kao najbrojnija u Europskom parlamentu, “zalaže da vladavina prava bude povezana s europskim proračunom”. Ali, kaže Ressler, “treba vidjeti kako to ostvariti, jer uvjetovanje mora biti predvidivo, a treba i postići još veće uzajamno razumijevanje na razini Europskog vijeća”.

Komentiraj