Politički tajnik Primorsko-goranskog saveza (PGS) Franjo Butorac u ponedjeljak je ustvrdio da se dvije najjače političke stranke u zemlji, SDP i HDZ, sve više približavaju u stajalištima vezanim uz pitanja decentralizacije i regionalizacije, a razlog tome je, po njemu, borba za održavanje bipolarnog političkog sustava, “što im jamči da će jedna od njih biti na vlasti”.

“SDP ne poduzima korake prema decentralizaciji i regionalizaciji, iako je to bilo predviđeno Planom 21, nastojeći se na taj način dopasti glasačima centra koji naginju desnom političkom spektru”, kazao je Butorac na konferenciji za novinare u Rijeci.

Takvo, kratoročno političko gledanje nedopustivo je za ljude koji se ozbiljno bave politikom, smatra Butorac.

Potvrdio je da je SDP ponudio PGS-u mjesto koje osigurava ulazak u Sabor na listi za 8. izbornu jedinicu, ali se i upitao koje mjesto još može biti ulazno.

“Ako to učinimo možemo se ‘prodati’, ali potom moramo šutjeti i ne iznositi svoja mišljenja. Na to nismo spremni, jer nam je važnije zalagati se i dalje za regionalni razvoj”, kazao je Butorac.

 

  • Počasni predsjednik i riječki gradski vijećnik PGS-a Nikola Ivaniš rekao je da je HDZ oduvijek bio rezerviran i skeptičan prema decentralizaciji i regionalizaciji zemlje, a da je lijevi centar, predvođen SDP-om, u isto vrijeme iskazivao pozitivan stav prema tome.

 

No, dodao je, sad se SDP izjasnio da je postojeći županijski ustroj vrlo dobar, a da bi regionalna podjela produbila podjele u zemlji.

Podjele u Hrvatskoj je izazvala tajkunizacija, podjela na podobne i nepodobne, ekstremno bogate i većinu siromašnih, kazao je Ivaniš te ocijenio da je sadašnji sustav županijske vlasti nefunkcionalan za provedbu regionalnih politika i privlačenje novca za tu namjenu iz EU fondova.

Komentiraj