Vatikan i Svjetski luteranski savez zatražili su oprost za nasilje i obvezali se da će nastaviti raditi na smanjivanju razlika, u zajedničkom priopćenju objavljenom u utorak u prigodi petstote obljetnice reformacije.

“Zatražili smo oprost za naše neuspjehe i za način na koji su kršćani ranjavali Gospodinovo tijelo i međusobno se vrijeđali” u zadnjih 500 godina, navodi se u priopćenju dok odnose katolika i protestanata obilježava višestoljetno nasilje.

Istodobno, “obećavamo da ćemo nastaviti zajednički hod (…) u potrazi za važnim konsenzusom za smanjivanje bitnih razlika među nama”, dodaje se u tekstu.

Svećenik i teolog Martin Luther je 31. listopada 1517. objavio “95 teza” koje su postale temelj protestantske reforme i označile raskid s katoličanstvom.

Papa Franjo, gorljivi zagovornik jedinstva kršćana, prije godinu dana je u Lundu, u Švedskoj, sudjelovao na početku proslava 500. obljetnice reformacije, u zajedništvu s protestantima, što je dugo bilo nezamislivo.

U zajedničkom priopćenju Vatikan “zahvaljuje (…) za duhovne i teološke darove koje je primio zahvaljujući reformaciji”.

“Luterani i katolici su prvi put promišljali o reformaciji u ekumenskoj perspektivi. To je omogućilo novo gledanje na događaje iz 16. st. koji su potaknuli naše odvajanje”, ističe se u zajedničkoj izjavi.

Komentiraj