PETROVIĆ: ‘Srbija ne namjerava ukinuti zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine’

Lana Slivar Dominic/PIXSELL

Srbija ne namjerava ukinuti zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine u SFRJ i nastavlja ga primjenjivati, izjavio je voditelj Tužiteljstva Srbije za ratne zločine, Milan Petrović.

Petrović kaže da najave iz Hrvatske da će blokirati eurointegracije Srbije, ukoliko bude primjenjivala taj zakon, ne utječu na rad srpskog tužiteljstva i dodaje da postoje aktualni predmeti za ratne zločine u kojima su osumnjičeni hrvatski državljani, piše Radio Slobodna Europa.

„Srbija ne razmišlja o ukidanju Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupcima za ratne zločine. Tužilaštvo za ratne zločine i dalje, u punoj meri i obimu, primenjuje ovaj zakon. Njegovo stavljanje van snage dovelo bi do toga da mi ne bi mogli da gonimo ratne zločince i da oni praktično mirno žive i izbegnu krivičnu odgovornost“, kazao je Petrović.

Na pitanje novinara za koliko je državljana Hrvatske trenutačno zainteresirano Tužiteljstvo zbog sumnje da su počinili ratni zločin, odgovorio je kako te podatke nemaju u službenim evidencijama. Kazao je kako postoje predmeti na kojima Tužiteljstvo trenutačno radi, vezani uz ratne zločine na teritoriju Republike Hrvatske, a za koje postoji sumnja da su ih počinili hrvatski državljani, među kojima i hrvatski branitelji.

Koje ste to predmete sada počeli da radite, ili ste zainteresirani da ih otvorite, u kojima bi građani Hrvatske mogli biti optuženi za ratne zločine?

“S obzirom da je faza predistražnog postupka i istraga tajna, sada na to pitanje ne mogu odgovoriti. Ali, ima predmeta koje trenutačno radimo o ratnim zločinima na teritoriju Republike Hrvatske, predmeta u kojima sumnjamo da su ih počinili hrvatski državljani, među kojima su i hrvatski branitelji”, odgovorio je Petrović za Radio Slobodna Europa.

Komentiraj