Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov u srijedu je izrazio zabrinutost uhićenjem deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju, te uvjerenje da će oni vrlo brzo dokazati svoju nevinosti i uživati slobodu za koju su se borili “kada su mnogi kalkulirali s opstankom Jugoslavije”.

“Uvjeren sam da će vrlo brzo dokazati nevinost i da će uživati slobodu za koju su se tako hrabro borili”, izjavio je Petrov novinarima nakon mise i paljenja svijeća za poginule i nestale hrvatske branitelje kod zagrebačke crkve Sveta mati slobode.

Naglasivši kako nema namjeru raditi pritisak na pravosudna tijela u BiH, istaknuo je da je ipak riječ o hrvatskim državljanima koji su, kad su mnogi kalkulirali s opstankom Jugoslavije, u Bosanskoj Posavini bez kalkulacija ustali i oduprli se srpskoj agresiji, a što se, ustvrdio je, treba naglasiti i ne smije zaboraviti.

Upitan što hrvatska Vlada može učiniti da pomogne uhićenim Hrvatima, Petrov je rekao kako će Most i HDZ kao partneri u Vladi zajednički dati odgovor, najavivši da će tijekom dana ponovno razgovarati s premijerom Andrejem Plenkovićem i dogovoriti zajedničke korake.

Medved: Vlada će analizirati stanje i do kraja dana izvijestiti javnost

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved napomenuo je kako se očekuje da će istražni sudac u Sarajevu tijekom dana odlučiti o njihovu puštanju ili eventualnom zadržavanju u pritvoru, dok će hrvatska Vlada analizirati stanje i izvijestiti javnost, vjerojatno do kraja dana.

Na novinarski upit zašto Hrvatska nije ništa poduzela od kada se pojavio problem s nadležnošću za kazneni progon za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije, Medved je odgovorio kako nije točno da Hrvatske nije ništa učinila, već je poduzela niz aktivnosti između vlada i resornih ministarstava.

Komentiraj