HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

PETROV SE OBRATIO JAVNOSTI “Imamo predsjednika Vlade koji laže da ima većinu”

Nkaon što je u četvrtak podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora, čelnik Mosta Božo Petrov obratio se javnosti.

“Moja uloga kao predsjednika Hrvatskog sabora bila je zaštititi koliko god je to moguće dostojanstvo i rad ove institucije i to sam radio do zadnjega trena. Drugi su se potrudili u ovom slučaju Andrej Plenković i HDZ da pokušaju pretvoriti ovu instituciju u političko tezgarenje, političku trgovinu, jer očito im je trebalo 75, 76 ruku da zaštite neke druge osobe, neke druge gazde. Za mene gazda može biti samo hrvatski narod kojem mi dugujemo povjerenje, odgovornost da ćemo štititi njihove interese, jer su oni nama dali povjerenje u trenutku kad su nas birali za ove dužnosti”, rekao je na početku Petrov.

Dodao je kako su Plenković i HDZ pokušali ‘napraviti cirkus od svih institucija’. “U takvom cirkusu ja neću sudjelovati, a vjerujem da će svim hrvatskim građanima danas biti jasno kakvog predsjednika Vlade imaju, kojem je sasvim svejedno vode li ministarstva ministri ili državni tajnici. Imamo predsjednika Vlade koji laže da ima većinu, pa kaže da nemamo većinu, danas kaže da je to potpuno nebitno pitanje. Dakle, imamo osobu kojoj je bitna i stolica i moć, očito moć da se zaštite svi oni koji su sudjelovali u onome što se događalo oko Agrokora i svih drugih pitanja”, poručio je Petrov.

Naglasio je i kako upozorava na glasovanje o HNB-u, gdje su svi koji su glasovali, osim zastupnika Mosta i malog broja drugih zastupnika, glasali protiv toga da državna revizija ima pravo ući u sve institucije. Petrov je poručio da su HDZ-ovci danas pokazali da ne žele reviziju u HNB-u. “Onda se zna čije su oni sluge, čiji su poslušnici i tko je njihov gazda. Hrvatski narod to treba znati, ja se osjećam čist i pred Bogom i pred hrvatskim narodom, da sam do zadnjeg trenutka štitio interese”, rekao je.

Čelnik Mosta kaže kako su danas maske pale i nada se da će svi vidjeti kako će se danas ponašati HDZ i Andrej Plenković. “Pokazali su da ne poštuju volju hrvatskog naroda, da im nije bitna demokracija, parlamentarizam i demokratski principi, a nadam se da će svi građani to vidjeti”, rekao je.

Smatra da će biti još zastupnika koji će ‘pretrčati’ u HDZ-ov tabor. Poručio je da su željeli pošto-poto uzurpirati Hrvatski sabor i da on u toj ‘rtagikomediji’ neće sudjelovati. Na sutrašnjoj će sjednici, dodaje, sudjelovati kao saborski zastupnik.

Komentirao je današnje glasovanje o ministru financija Zdravku Mariću. “Pogledajte glasovanje danas, pogledajte koji su saborski zastupnici danas glasovali da se zaštiti sve ono što se događalo oko Agrokora, pogledajte njihove izjave prethodno, promjene glasovanja, pogledajte informacije koliko je u Hrvatskom saboru u zadnjih 48 sati proboravio Andrej Plenković”, rekao je Petrov.

Upitan o glasovanju zastupnika Tomislava Sauche, Petrov kaže kako bi za objašnjenje o njegovom glasovanju trebali potražiti kod premijera Plenkovića.

Smatra da je za hrvatske građane najpoštenije održavanje novih izbora. “Neka Plenković u tom trenutku ima hrabrosti izaći i stati pred građane i tražiti da ocijene ono što je radio u zadnjih mjesec dana, što je zaštitio ministra koji je znao što se događa u Agrokoru, što je otpustio trojicu ministara, od kojih su dva tražila odgovornost za nastalu situaciju te da je spreman odgovarati za ono što su njegovi kolege napravili od Hrvatskoga sabora. Da sam na mjestu Andreja Plenkovića, minimalno časno bi bilo izaći pred građane i reći želim da me ocijenite i to bi bilo najpoštenije prema svm građanima”, poručio je Petrov.

Smatra da HDZ traži spas za ovu Vladu jer zna što bi im se dogodilo na novim izborima, a za to su sami zaslužni. “Ja sam ranije već rekao Andreju Plenkoviću, ako će Most biti partner, onda može postojati suradnja, a ako će HDZ glumiti gazdu, onda nema suradnje. On je u zadnjih mjesec dana stalno govorio ‘ja i moja Vlada’. To nije demokrastki princip, to nije uvažavanje bilo koje druge osobe, njemu je svejedno hoće li ministri imati svoje mišljenje dok god je on taj koji drži konce i dotad će se držati nogama i rukama za poziciju koju ima”, rekao je.

Na kraju je poručio da bi svaka politička stranka trebala, sama za sebe, preuzeti odgovornost i sama donijeti odluku želi li ovakvu Hrvatsku. “O tome s kim će koja politička stranka nebitno je, ne smiju se skrivati iza bilo čega, iza toga odgovaraju li im ili ne izbori, hoće li ili neće moći praviti buduću vladu, imaju odgovornost prema građanima, oni su ti koji trebaju odlučiti hoće li jednoga dana napraviti da svi građani Republike Hrvatske budu ponosni na njihovu odluku, neka sami odluče, neka se ne igraju kalkulacijama, bitno je ovdje i sad, imate li moral, obraz, malo čestitosti u sebi”, zaključio je bivši predsjednik Sabora.

Komentiraj