Čelnik Mosta i bivši predsjednik Sabora Božo Petrov u utorak je u Metkoviću dao izjavu za medije, u kojoj je komentirao intervju s Ivicom Todorićem u novom broju Nacionala i svoje navodne veze s ruskim bankama.

“Znam da obitelj Todorić mene doživljava krivcem za raspad svog carstva, pa me zato sada napadaju i optužuju za nekakve veze s Rusima, iako su upravo s tim Rusima oni poslovali dugi niz godina”, rekao je na početku Petrov.

“To što su zbog svog načina poslovanja stvorili preko 40 milijarde kuna duga i što su političke elite HDZ-a i SDP-a taj način poslovanja prešutno odobravale, o tome se šuti”, poručio je Petrov.

“Meni je drago da se sada i obitelj Todorić uključila u lokalnu kampanju HDZ-a. Neka se za mene ne brinu, ja sam razgovarao s dobavljačima i zbog njih sam inzistirao da se u Vladi odgovori tema Agrokora”, dodao je.

Objasnio je da je od dobavljača čuo za kritičnu situaciju u Agrokoru i kako je u dva navrata pokušao razgovarati s ministrom financija zdravkom Marićem.

“Kad od njega nisam dobio odgovor, razgovarao sam s dobavljačima, u prvom navratu s gospođom Vidaković iz Kraša. Nakon što sam dobio dodatne informacije tražio sam da se u Vladi otvori razgovor o tome. Tražio sam 20 dana, a govorili su mi da preuveličavam i da je situacija dobra. Kada mi ništa drugo nije ostalo, tražio sam od dobavljača da Todoriću pošalju poruku kako smo zabrinuti za situaciju u Agrokoru i da bismo voljeli s njim porazgovarati”, istaknuo je Petrov dodavši kako njemu nije bitno kako su dobavljači došli do Todorića i je li to bilo preko predstavnika Sberbanke.

“Bitno mi je bilo da se konačno u Vladi otvori razgovor oko Agrokora”, istaknuo je. “Mi smo prije sastanka s Todorićem u vladi tražili da se pokažu izvješća. Ja sam tada tvrdio da nam prijeti Armagedon. Ono što nam je bilo bitno je to da kada se jednom otvori ta tema pred petnaest svjedoka, onda više nema uzmicanja. Nakon toga kada su se moje tvrdnje pokazale točnim, dogodio se razgovor s Todorićem”, kaže Petrov.

Naglašava kako je Most Todoriću jasno dao do znanja da neće dobiti milijardu kuna. “Prvo sam razgovarao s dobavljačima, onda smo dobili financijska izvješća, a onda sam se tri dana pred sastanak s Todorićem našao sam se s direktorom Sberbanke. Ja sam mu rekao da znamo da su izvješća katastrofa, ali da tu priču neće voditi banke”, dodaje ističući da su u Vladi bili suglasni da se problem krene rješavati.

“Ja ću ponoviti kako su sastanci išli. Prvo sam razgovarao s dobavljačima i malim poljoprivrednicima. Onda sam dva puta pokušao razgovarati s Marićem, a onda sam opet razgovarao s dobavljačima. Nakon toga sam opet probao pričati s Vladom” ponovio je Petrov dodajući kako se nakon toga dogodio sastanak s predstavnicima Sberbanke. Bivši predsjednik Sabora kaže kako su banke i ranije pokušavale doći do njega s namjerom da uđu u vlasništvo Todorića.

“Nakon toga se napravio sastanak s gospodinom Todorićem. Ja sam mu rekao da nema pravo na vlasništvo, da neće dobiti milijardu i pol kuna i da država nije njegova samoposluga. Nastavili smo na istim tim principima graditi scenarije i tražili da banke ne mogu postati vlasnici i da su dobavljači prvi koji moraju dobiti sredstva. Todorić ne može biti vlasnik ni jedne jedine dionice”, rekao je Petrov u Metkoviću.

Na novinarsko pitanje kako su na to reagirali HDZ-ovci, Petrov je rekao da bi to trebali pitati Andreja Plankoeivća i Martinu Dalić. “Oni odgovaraju za svoje riječi i svoja djela, a ako će biti pošteni onda će potvrditi da sam sve ovo govorio njima. Posebno sam im rekao da ne želim da se dogodi ruski geopolitički utjecaj”, kaže.

Petrov je rekao i kako će Most uvijek biti na strani dobavljača, malih poljoprivrednika i obrtnika. “Mi nikada nećemo štititi banke jer znamo da su one bile te koje su zadnjih 20 godina iscrpljivale sve one koji se bave poduzetništvom. Umjesto kamate od dva posto koliko su davale u matičnim zemljama, nama su davale do osam posto”, kazao je.

[UŽIVO] Božo Petrov iz Metkovića

Posted by MOST nezavisnih lista on 16. svibnja 2017

Komentiraj