– Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov najavio je u četvrtka u intervjuu RTL-u kako očekuje da će na predstojećim prijevremenim parlamentarnim izborima dobiti i više od 12 mandata, da će to biti i veći uspjeh nego što predviđaju analitičari, te da Most ima stabilno biračko tijelo, što se vidi po svim anketama, bez obzira koliko se rezultati mijenjali

 

“Most ima stabilno biračko tijelo i prvi put je jedna druga opcija u odnosu na SDP i HDZ, imamo potporu veću od 10 posto. To je pravo malo čudo”, ocijenio je Petrov. Smatra kako su ljudi prepoznali da se Most bori za interese prosječnoga građana Republike Hrvatske, a ne za elite.

“Znam da to zvuči kao floskula, ali mi smo u politiku ušli čistih ruku i čistog obraza i samo sa željom, ne zaraditi neki politički kruh već se izboriti za reforme i promjene. Mislim da su to građani prepoznali”, rekao je Petrov. Poručio je kako za Most  ne postoji cijena za koju će dopustiti da se netko igra s Hrvatskom, njezinim nacionalnim interesima i od toga, ustvrdio je, Most nikada neće odstupiti.

 Petrov: do sada me nisu kontaktirali ni Plenković niti Milanović u vezi Mostovih uvjeta

Petrov je izvijestio da je zamolio svoje suradnike da HDZ-u i SDP-u pošalju Mostove uvjete u obliku pisma s povratnicom da, kako je rekao je, “ne ispadne drugi dan da pismo nisu primili, tako da znamo da su ga primili, pošto me dosad nije kontaktirao ni Plenković niti Milanović”.

“Most nije tražio nešto što smatra da je dobro već ono što su oni propovijedali, a nisu ispunili. Most je sve vrijeme zagovarao program gospodarskog oporavka, reformi. Sada tražimo sitnicu, uvjete, da nas ne bi optužili da tražimo nerealno”, objasnio je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje  o tomu kako ga nisu kontaktirali ni Milanović niti Plenković, Petrov je izjavio kako “čak čuje da govore da Most nije službeno uputilo svoje uvjete. Dobili su informaciju na znanje preko naše stranice,  posredstvom javnosti i medija, a govore da nema odgovora jer nema službenoga pisma”. Izvijestio je kako je prije dva sata zamolio svoje suradnike da pošalju pismo s povratnicom.

Petrov o odnosu Mosta prema političkim strankama i njihovim čelnicima te o suradnji s njima 

“Nadam da će ljudima jednom postati jasno da se, bez obzira na strahovite pritiske koje smo imali, nikada nije otvorila tolika medijska hajka na neku političku stranku kao što je to bilo na nas. U svim medijima već posljednjih mjesec dana Most pada, a nitko ne prenosi informaciju da Most prolazi u svim izbornim jedinicama. Pokušali smo Karamarku reći da ima 48 sati za povlačenje i mogućnost da se obrani na neki drugi način, a ne možemo sklapati kompromise na nepošteni način”, istaknuo je  Petrov.

Podsjetio je kako su bivšem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku koji je, dodao je, bio u latentnom sukobu interesa,  objasnili da se treba povući što je, uostalom, kasnije potvrdilo i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

“Nažalost, gospodin Karamarko nije iskoristio tu mogućnost, nije se povukao, ali što je još žalosnije od svega  – i HDZ i SDP funkcioniraju po principu velikih vođa. Ono što kaže veliki vođa, apsolutno svi podržavaju, bez obzira na to koliko je to realno ili normalno. I oni su na kraju svi skupa skočili u provaliju, nažalost, gurnuli državu u nove izbore, samo zato da ne bi rekli – naš veliki vođa je pogriješio”,  izjavio je Petrov.

Što se pak tiče predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, Petrov je rekao da je “Milanović imao priliku četiri godine voditi državu, imao je lijepu podršku u Saboru, četiri godine da pokaže što može odraditi”. Ali, ustvrdio je,  “nažalost tu su vladu proglasili najkatastrofalnijom vladom, ne samo njegovi politički oponenati već i ekonomisti. To je razlog zašto ne podržavamo Milanovića i to smo rekli tada u izborima – ni Karamarko niti Milanović. To vrijedi i dalje”.

“SDP može birati za svoga predsjednika koga god hoće, ali smo postavili jasne političke standarde za osobe koje se imaju razloga baviti se politikom i biti u izvršnoj vlasti. Za nas je potpuno nedopustivo što postoje različita mjerila za političare i za obične osobe. Obične osobe, u trenutku kada trebaju zatražiti posao, moraju donijeti potvrdu o nekažnjavanju, a političarima se dopušta da budu optuženi, osuđeni na sudu, ali bez problema mogu voditi državu”, istaknuo je čelnik Mosta.

Na novinarsku primjedbu “kako predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak tvrdi kako i Most ima jednu takvu osobu u na svojoj listi, štoviše da ga je Most zaštitio od kaznenog progona i dao mu saborski mandat, a govori se da je riječ o Maru Kristiću”, čelnik Mosta odgovorio je kako “misli da Vrdoljak zna što mu se sprema pa prema tome u posljednje vrijeme, koliko vidi, zagovara i veliku koaliciju, ne bi li se nekako sačuvao”

Što se pak tiče Mare Kristića, Petrov je istaknuo kako je “riječ o čovjeku koji je jedan od onih koji su se usudili u Dubrovniku usprotiviti se izgradnji golf resorta na Srđu – projekta koji je za cijeli Dubrovnik bio katastrofalan”.

“To vam je bio famozni dubrovački ugovor. U trenutku kada su vidjeli da su njihovi interesi ugroženi, i SDP i HDZ su sklopili koaliciju na razini grada Dubrovnika, formirali gradsku vlast, pokušali progurati golf na Srđu, bez obzira što su svi dokumenti pokazivali da to neće ići”, ustvrdio je Petrov.

“Poznavajuću Mara Kristića, apsolutno nemam nikakvih dilema o kakvoj se osobi radi. Mogu reći da se radi o izuzetno čestitoj osobi. Kamo sreće da su takvi i u HNS-u. Vrijeme će pokazati, ali Vrdoljaka bi trebala brinuti kaznena prijava koja je podnesena zbog načina na koji je četiri godine vodio ministarstvo,”, izjavio je čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov.

Komentiraj