Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov izjavio je u utorak u Osijeku kako Most u novom sazivu Hrvatskog sabora očekuje barem isti broj zastupnika, a nada se da će ih biti i više.

Nakon predstavljanja Mostovog izbornog programa Petrov je, na novinarski upit kako će se financirati izborna kampanja, odgovorio kako, za razliku od prethodne, za ovu kampanju nisu podizali kredit, jer su sredstva bila osigurana u državnom proračunu.

Žao mi je što HDZ ni SDP, u posljednjih sedam mjeseci, nisu bili spremni smanjiti sredstva za financiranje političkih stranaka. Za razliku od njih mi ćemo koristiti samo ta sredstva, rekao je Petrov dodavši kako se za kampanju planira potrošiti oko dva milijuna kuna.

Zamoljen da pojasni dio programa Mosta u kojem se govori o oduzimanju imovine osobama protiv kojih se vodi kazneni postupak prije izricanja presude, Petrov je kazao da se “imovina neće tek tako oduzimati” te da se to planira kao mjera tek kada bude sigurno da će osoba, s obzirom na jačinu dokaza, i odgovarati, ali bez prejudiciranja hoće li netko na kraju biti osuđen ili ne.

Ističe kako je jedna od glavnih smjernica tog poteza napraviti puno jači pritisak na tijela koja provode zakone u Hrvatskoj, kako bi, s obzirom na neka dosadašnja iskustva u duljini trajanja sudskih postupaka i problema u prikupljanju dokaza, svoj posao odrađivala kvalitetnije.

Dodao je kako će ovaj prijedlog detaljnije obrazložiti pravni stručnjaci Mosta, koji su i pisali ovaj dio programa.

Smatram da bi trebalo obavezno mijenjati izborni zakon, jer nam nije prihvatljivo da osobe koje žele javno djelovati, posebice u politici gdje bi trebale zastupati interese građana, budu osuđene za bilo koje djelo, ili dok su pod sudskim procesima, a pogotovo nakon što budu izrečene presude, nepravomoćne ili pravomoćne, kazao je Petrov, odgovarajući na upit mogu li se na listama stranaka nalaziti ljudi koji su pod optužnicama, nerijetko i Uskoka te treba li zbog toga mijenjati izborni zakon.

Na upit je li prihvatljivo da imamo člana Državnog izbornog povjerenstva koji je priznao korupciju ili suca Ustavnog suda koji je priznao lažno predstavljanje te treba li to na neki način regulirati, Petrov je kazao kako to treba regulirati. Dodao je da se Most od samog početka zalaže za podizanje političkih standarda, odnosno da se “politikom mogu baviti osobe koje su čiste, a ne osobe koje su kažnjavane i za koje se zna da su uzimale mito”, a što je za Most “apsolutno neprihvatljivo”.

Komentiraj