Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov na današnjoj je konferenciji za novinare predstavio dva ‘organizacijska’ zakona, Zakon o sudovima i Zakon o državnom sudbenom vijeću, koje će Most u ponedjeljak dati na javno savjetovanje.

“Oni propisuju sve ključne postupke u pravosuđu, od imenovanja sudaca i predsjednika sudova, ocjenjivanja sudaca, disciplinskih postupaka, Kodeksa sudačke etike, nadležnosti rada sudskih savjetnika, postupka izbora predsjednika Vrhovnog suda RH”, stoji u priopćenju Mosta, u kojem se dodaje kako su nacrti zakona izrađeni u sklopu zakonodavnih aktivnosti Ministarstva pravosuđa, za vrijeme mandata ministra Ante Šprlje i njegovog tima.

“Smatramo u Mostu da pod svaku cijenu moramo kao društvo, kao cjelina, početi razmatrati konkretne prijedloge i rješenja za novu, pravu reformu, kakvu mi nudimo, a ne ‘kozmetičke’ zahvate kakvi su prošli tjedan predočeni”, rekao je Petrov u Saboru. Maja Grubišin, koja je bila državna tajnica u vrijeme ministra Šprlje, izložila je Zakon o DSV-u i Zakon o sudovima.

Kazala je kako je sudbena vlast samostalna i neovisna, a organizacija treba biti ‘besprijekorna mašinerija koa osigurava izvrsnost, a ne manipulaciju’. U Zakonu o sudovima, rekla je Grubišin, predsjednici sudova dobili bi veće ovlasti i odgovornosti za obavljanje poslova sudske uprave, uvela bi se edukacija predsjednika sudova, te detaljnija razrada postupaka ispitivanja osnovanosti predstavki i pritužbi na rad sudova. Jasnije bi razgraničili poslove sudske i pravosudne uprave, a u skladu s tim definiranje i ovlasti ravnatelja sudske uprave i tajnika suda.

“Suci su u Hrvatskoj loše prošli u svim dosadašnjim reformama. Smatramo da nije dopustivo da sudac, koji odlučuje o životima i sudbinama ljudi i njihovoj imovini, ima plaću manju od činovnika u općini, čija je odgovornost neusporediva sa sudačkom”, naglasila je. Most predlaže povećanje primanja za suce prvog stupnja za 15-20 posto, kao i sudskih savjetnika i ostalih službenika na sudu. Po uzoru na Europsku uniju, predlažu uvesti sustav u kojem se sudac redovito vrednuje.

O Zakonu o državnom sudbenom vijeću koje odlučuje o izboru sudaca, Grubišin je istaknula kako je važno da sudačka dužnost miruje, kada je sudac predsjednik ili zamjenik DSV-a zbog veće učinkovitosti i transparentnosti u radu, a skratilo bi se i trajanje izbora članova DSV-a iz reda sudaca. Kazala je da bi uveli i objektivno vrednovanje planova rada kandidata za predsjednike sudova, sigurnosnu provjeru (II-III stupanj) za sve suce i kandidate za suce u RH, prenosile bi se sjednice vijeća s kandidatima za suce, te bi se uveo redoviti sustav ocjenjivanja rada sudaca, a uredili bi i putanje javne objave imovinskih kartica sudaca.

Komentiraj