Čelnik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov smatra da ministar zdravstva Milan Kujundžić nije dobar ministar, javlja N1.

Most je poziv za opozivom Kujundžića potkrijepio s popisom 50 konkretnih razloga koji se, osim na reformu hitne pomoći, odnose i na neriješene probleme i neispunjene zadatke u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolničkom liječenju.

“Kujundžić nije dobar ministar. To je činjenica koju smo potkrijepili s više desetaka konkretnih razloga za opoziv ministra zdravstva zbog njegovog nečinjenja”, poručio je Petrov u priopćenju.

“Od toga smo pet točaka odmah jučer naveli jer se odnose na reformu hitne pomoći, a taj je segment sada u fokusu. No, neriješenih problema i neispunjenih zadataka koje je nužno obaviti ima i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i bolničkom liječenju. To je ono zbog čega Most traži opoziv ministra Kujundžića”, istaknuo je Petrov, koji je zajedno sa saborskom zastupnicom Strenjom Linić i bivšim zamjenikom ministra zdravstva Ivanom Bekavcem napisao dokument Mosta s 50 razloga za Kujundžićev opoziv.

Pet točaka dokumenta vezano je uz reformu Hitne pomoći. Odnose se na bolji položaj liječnika i medicinskih sestara i tehničara, helikoptersku medicinsku pomoć, dežurstva u domovima zdravlja i specijalizaciju iz hitne medicine, a iz Mosta tvrde da je obuhvaćeno “sve ono sto je bilo nužno, a nije se učinilo”, a uključuju provedbu zakonskih i edukacijskih pretpostavki za “task shifting” – podjelu dijela posla i odgovornosti s liječnika izvanbolničke hitne medicine na osposobljene medicinske sestre i medicinske tehničare; osnivanje hitne helikopterske i brzobrodske medicinske pomoći, te uspostavu zakonskih pretpostavki za unaprjeđenje kvalitete hitne medicinske pomoći integracijom rada izvanbolničkih timova HMP.

 

Komentiraj