Predsjednik Mosta Božo Petrov osvrnuo se na facebooku na slučaj Miroslava Maškarina, Rabljanina kojem je amputirana noga zbog pogreške liječnika, a nakon 12 godina postupak je otišao u zastaru.

“Koliko traje kazneni postupak u Hrvatskoj? Koliko traje čekanje pravde? Punih 12 godina. Jedno cijelo djetinjstvo. Jedno cijelo školovanje. Osnovna i srednja škola. Toliko je Miroslav Maškarin čekao. I nije dočekao. Nije dočekao da sud ustanovi što se zaista dogodilo tog dana davne 2006.

Tada je mladi 20-godisnji dečko s Raba došao u Rijeku na rutinsku operaciju slijepog crijeva. Nakon operacije probudio se s amputiranom nogom. Liječnik koji je bio optužen da je omaškom prouzročio krvarenje našao se na optuženičkoj klupi. Slijedeće desetljeće država i pravosuđe zaista su iskušavali strpljenje mladog Maškarina. Godinama je čekao i da završi parnica u kojoj je od države i bolnice dobio samo desetinu traženog iznosa. A kazneni postupak koji je ispitivao odgovornost liječnika je obustavljen.

Maškarin se i danas pojavio na sudu. Samo je obavješten da je još 2014. po novom zakonu ovaj slučaj otišao u zastaru. I za to je sudu trebalo četiri godine.

Miroslav Maškarin u ovih 12 godina osjetio je svu nakaradnost hrvatskog pravosudnog sustava u kojem je uništeno i osnovno ljudsko pravo da uopće potraži pravdu.

Vrijeme za ozbiljnu promjenu u hrvatskom pravosuđu odavno je iscurilo. U zadnjim sekundama prije konačnog pada Ministarstvo pravosuđa mora pogledati istini u oči: pravosudni sustav vapi za velikim rezovima!”, napisao je Petrov, a prenosi N1.

 

Komentiraj