HINA/ Damir SENČAR

FOTO: Predsjednica povjerila mandat sa sastav nove Vlade Tihomiru Oreškoviću

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović nakon obavljenih konzultacija obratila se hrvatskoj javnosti te objavila kako ju je Tihomir Orešković uvjerio da ima potporu 78 saborskih zastupnika. Povjerila mu je mandat za sastav nove Vlade te sazvala sjednicu Sabora za ponedjeljak, 28. prosinca u podne.

“Dovršila sam peti i posljednji krug konzultacija. Tihomir Orešković uvjerio me kako uživa povjerenje 78 zastupnika što je dokazao poptisima koje mi je upravo predao, stoga mu povjeravam mandat za sastav nove vlade”, kazala je predsjednica u obraćanju.

“Zahvaljujem se Domoljubnoj koalciji i Mostu na ukazanom povjerenju, predsjednici na dobivenom mandatu i uložit ću sve svoje znanje i trud za formiranje vlade.”, rekao je Orešković.

“Uložit ću sve svoje znanje i trud da formiramo kvalitetnu Vladu i počnemo rješavati nagomilane probleme”, naglasio je Orešković.

Pozvao je parlamentarnu većinu, ali i oporbu, da ga u tome podrže.

“Znam da danas hrvatski mandatar nema 100 dana, ali to ni ne tražim. Svi smo mi ovdje da služimo hrvatskim građanima i jedini nam je cilj da zajedno radimo tako da je sutra bolje nego danas”, poručio je Orešković.

Novi mandatar Vlade Tihomir Orešković na Pantovčak je došao u pratnji čelnih ljudi HDZ-ove Domoljubne koalicije te Mosta čiji su izabrani zastupnici svojim potpisima potvrdili da mu daju potporu za sastavljanje Vlade.

Mandat za sastavljanje Vlade Orešković je dobio 46 dana nakon održavanja  parlamentarnih izbora, 8. studenoga.

Završne konzultacije kod predsjednice

Na peti krug konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović iz koalicije Hrvatska raste u srijedu nije došao predsjednik SDP-a Zoran Milanović. Koaliciju su predstavljali Vesna Pusić i Silvano Hrelja.

“Dosad nitko nije pokazao 76 potpisa. Ustav je jasan ukoliko netko dođe sa 76 potpisa za jednu osobu onda po predsjednica toj osobi treba dati mandat”, rekla je Pusić nakon konzultacije, prenosi N1 televizija. Predsjednica HNS-a dodala je akko bi nakon ovakve situacije kroz koju prolazimo u posljednjih mjesec dana Hrvatska trebala ići na nove izbore. “Tko god sastavi vladu na ovaj način imat će velikih poteškoća s autoritetom i legitimitetom”, zaključila je.

Sa deset minuta zakašnjenja, oko 17:40 sati na Pantovčak su kod predsjednice stigli čelnici MOST-a nezavisnih lista i Domoljubne koalicije Božo Petrov i Tomislav Karamarko, zajedno s zajedničkim kandidatom za mandatara Tihomirom Oreškovićem.

HINA/ Damir SENČAR
HINA/ Damir SENČAR

Prema Ustavu, predsjednica Republike, naime, dodjeljuje mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika.

Orešković tako treba predsjednici Grabar Kitarović s najmanje 76 potpisa dokazati kako ima potporu većine izabranih saborskih zastupnika da bude mandatar za sastavljanje Vlade.

Dobije li Orešković mandat za sastavljanje Vlade – 46 dana nakon održavanja parlamentarnih izbora u kojima je nekoliko puta došlo do obrata u tome tko će s kime sastaviti saborsku većinu – Hrvatska ulazi u drugu fazu sastavljanja zakonodavne i izvršne vlasti, odnosno treba se konstituirati Hrvatski sabor koji mora potvrditi mandatara i Vladu.

Nakon njihovog sastanka očekuje se obraćanje javnosti hrvatske predsjednice.

Komentiraj

Source:Hina i Nacional