Predsjednik Mosta Božo Petrov u nedjelju je gostovao u emisiji ‘Točka na tjedan na N1 televiziji‘ i komentirao novonastalu situaciju u Vladi.

Na pitanje hoće li dati ostavku ako vidi da nema potporu sabora odgovorio je: “Nije lako naći način da vi osigurate većinu za nešto. Vi uvijek možete biti protiv i uvijek ćete naći i oporbu i poziciju koja će pronaći više od 79 potpisa da nekoga smijeni. Mislim da se jedna stvar zaboravlja. Sabor je centralno, najviše zakonodavno tijelo institucija u RH. Sabor je ono mjesto koje daje legitimitet radu Vlade. Sabor, u trenutku kad postoji 76 glasova za rad Vlade, u tom trenutku daje legitimitet Vladi da ona može funkcionirati. Dakle, ne govori se o opozivu nekoga, nego se daje povjerenje. To je ono što danas nedostaje. Ja znam da HDZ pokušava prikazati 79 potpisa protiv mene, kao predsjednika Sabora za legitimitet rada Vlade. Oni trebaju naći 76 potpisa za rad Vlade. Oni cijelo vrijeme pokušavaju obmanuti javnost da Vlada uživa povjerenje Sabora, a prvi pravi test vidjet će se u trenutku kad se bude raspravljalo o ministru financija, Zdravku Mariću i, naposljetku, u glasovanju o opozivu ministra financija Marića”.

Dodao je i kako nikad neće dopustiti da se na bilo kakav naćin radi komedija od najviše zakonodavne institucije u Republici Hrvatskoj.

“Prvi pravi test, kao što sam rekao, bit će izglasavanje povjerenja Zdravku Mariću. U tom trenutku, ako Andrej Plenković ne može obraniti svog ministra financija, to znači da zapravo ta Vlada pada. Ta Vlada nema parlamentarnu većinu, ta Vlada više ne može funkcionirati, a sigurno neću dopustiti da se radi na bilo kakav način komedija. Ono što se danas događa i što mogu reći, što je iznimno zabrinjavajuće i što cijela hrvatska javnost treba znati – Ne samo da HDZ nema parlamentarnu većinu, nego HDZ nažalost u ovom trenutku pokušava pridobiti, i to je lijepo rečeno, neke druge zastupnike u tu novu parlamentarnu većinu. Nažalost, ne pridobiti, nego kupiti”, zaključio je Petrov.

Na pitanje o tome radi li se zaista o HDZ-u te ima li potvrdu da se iz vrha HDZ-a vrbuje MOST-ov saborski zastupnik, šef MOST-a ostao je pri svome.

“Ne znam što bih vam dodatno trebao reći. Ljudi koji se predstavljaju dijelom HDZ-a, članovi HDZ-a, su kontaktirali Hrvoja Runtića i rekli da će mu ponuditi što god treba da digne ruku u Saboru za povjerenje Mariću i vladi.

Runtić je ozbiljan i nikad nam to ne bi napravio i nikad ne bi rekao da se to dogodilo da nije. On u ovom trenutku ne samo da nosi odgovornost, on će nositi križ za ovo što je rekao i što će javno svjedočiti da se dogodilo. On je to napravio i zadnji put kad se to dogodilo u Živom zidu. On je to govorio i za prošle parlamentarne izbore. Čovjek koji je svjestan kao bi trebala funkcionirati hrvatska politika trebala funkcionirati, čovjek koji je u skladu s našim vrijednostima, koje mi gajimo u Mostu. Zato nam je i pristupio i rekao da on to ne može dozvoliti”, kazao je Petrov.

Dodao je da je Runtić sve to spreman reći i DORH-u.

“Pa naravno, on će biti spreman u trenutku kad ga Državno odvjetništvo zovne, tko god da ga zovne, čovjek će dati izjavu”, zaključio je.

Komentiraj