FaH

Petrov: Ako HDZ i SDP ne podrže MOST-ove prijedloge za četiri mjeseca, MOST pokazati primjer, a oni će se crveniti.

Čelnik MOST-a Božo Petrov, nakon što je sazvao izvanrednu konferenciju za medije u Banskim dvorima, večeras je gostovao u emisiji Veto na Jabuka TV-u.
Na početku emisije govorio je o padu rejtinga MOST-a te tu činjenicu pokušao opravdati “velikim očekivanjima” prema njegovoj stranci, kakva, kako kaže, dosad nisu postojala prema niti jednoj političkoj stranci u Hrvatskoj.

Govorio je i o obećanju koje je MOST dao o smanjenju plaća saborskih zastupnika na 9.999 kuna te za sve opet optužio HDZ i SDP.

“Mi smo obećali da ćemo to smanjiti i to smo pokušali. No, HDZ i SDP nisu dali jasnu podršku da se smanje privilegije. Išli smo mijenjati zakon po zakon. Kada vas se sruši zbog proceduralnih pogreški jer se neki nisu spremni odreći beneficija, mi smo rekli da ćemo napraviti radni tim koji će ići na sve državne službenike. Više neće postojati pravilnici mimo pravilnika.

Ne može se pristupiti rješavanju problema ad hoc. Vi morate studiozno pristupiti problemu. A onda dobivate packe zbog proceduralnih pogrešaka. oni koji sjede u Sabroru nisu se potrudili da pomognu. MI imamo političku volju i to ćemo pokazati. U roku maksimalno četiri mjeseca donijet ćemo te pravilnike. Meni je drago da Domoljubna koalicija to podupire, pa ćemo i taj dio brzo primijeniti. Mi za obećanja iamo četiri godine. Je li isti presing bio na bilo koju drugu vladu proteklih godina, kao što je sad na Most?”, kazao je.

Opravdanja za jeftine stanove

Na upit zašto MOST-ovci nisu iz svojih plaća uzeli i sami si platili stanove u Zagrebu, kazao je da “nije normalno da se jedna strana mijenja, a druge ne”. Kaže da će, ako HDZ i SDP ne podrže MOST-ove prijedloge za četiri mjeseca, MOST pokazati primjer, a oni će se crveniti.

Najavio je i reforme koje bi, kako kaže, mogle biti vidljive i prije kolovoza. “Preko sustava e-građani građani će moći pratiti zahtjeve, vidjeti tko vodi vaš predmet. Jednom kad osoba da otisak prsta, moći će preko interneta ponovno izvaditi osobnu, isto vrijedi i za građevinske dozvole. U prvih pola godine radni tim će napraviti taj sustav, od kolovoza/rujna krenut će umrežavanje i proces će trajati maksimalno do dvije godine, no već kad krene će se osjetiti racionalizacija”, najavljuje Petrov.

Odgovorio Karamarku o Brkiću

Nakon što je Karamarko održao pressicu na kojoj se narugao Petrovu i kazao “ako dosad nije znao za Brkića, sada zna”, Petrov mu je odgovorio – Ovo što sam sad čuo, Milijan Brkić jest kandidat. Mi o potencijalnim kandidatima nećemo razgovarati jer ne smatram da je korektno pričati o onome koji nije konačan kandidat. U trenutku kad se obave razgovori s kandidatima, mi ćemo definirati taj dio. Principi Mosta se dobro znaju. Mi o vetima isto nismo htjeli razgovarati.
Progovorio je i o izjavi ministrice Nade Šikić da ne zna otkud dolazi novac u proračun. “Ne znam zašto bi ministar rada trebao znati kako se puni proračun”, kaže Petrov.

O mjeri od 1000 eura za svako dijete kazao je da se radi o popularnoj mjeri, ali i da se radi o vatrogasnoj mjeri koja neće toliko pomoći.

Komentirajući slučaj Dragana Lozančića, ponovio je da MOST ima jasan stav. “Očekivali smo da ćemo imati više informacija kroz saborski odbor, no samo premijer može imati pristup informacijama. Mislim da je premijer bio jasan. Kad istraži, donijet će odluku”, kazao je Petrov.

Komentiraj