Petrinja, Sisak i Glina ni noćas nisu spavali. Tlo i dalje podrhtava

Nakon snažnog potresa od 5 Richtera koji je u ponedjeljak ujutro pogodio Petrinju, Sisak, Glinu i okolicu, serija podrhtavanja nastavila se i u noći na utorak. Trajalo je kratko, ali dovoljno da uplaši ljude, koji su uznemireno komentirali situaciju na društvenim mrežama. Udar od 2,6 Richtera, dobro je protresao kuće, ali je, srećom, kratko trajao.

Podsjetimo, središnju Hrvatsku u ponedjeljak ujutro pogodila su tri jaka potresa, nakon kojih je slijedio niz slabijih. Najjači je bio 5 prema Richteru, s epicentrom između Petrinje i Siska, u 6 sati i 28 minuta. Ljudskih žrtava nema, a materijalna će se šteta zbrajati danima. Seizmolozi kažu da će se naknadna podrhtavanja tla nastaviti, ali bi trebali biti slabijeg intenziteta.

“Situacija je u Sisačko-moslavačkoj županiji u najmanju ruku izazovna, moram pohvaliti i samo stanovništvo koje je dobro reagiralo”, rekao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj civilne zaštite Damir Trut u emisiji u emisiji U mreži Prvog dodavši da je bilo dosta posla i da je na terenu bilo oko 90 ljudi.

Ljudskih žrtava, srećom, nema, a materijalna će se šteta zbrajati danima. Seizmolozi kažu da će se naknadna podrhtavanja tla nastaviti, ali bi trebali biti slabijeg intenziteta. Između 50-100 statičara i građevnih inženjera proučit će stanje od oko tisuću oštećenih zgrada.

Petrinja je i jutros potresena, dva potresa su uznemirila grad, jedan iza jedan ujutro, a drugi oko sedam sati.

“Petrinja ustvari ne spava”, rekao je gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović koji je iznio kako problemi Petrinje traju dugo.

“Od jučer ujutro imamo više od desetak potresa, dva jača. Jutros u 1:19 je bio potres 3.0 prema Richteru, a u 7:05 potres 2.5, još je bilo par slabijih, to je očekivano i normalno. Serija je na svu sreću slabija”, rekao je seizmolog Krešimir Kuk.

‘Ljudi su se preplašili i sa strepnjom prate sve naknadne potrese’, dodaje.

‘Da nas je iznenadilo, nije. To je seizmički aktivno područje’, rekao je Kuk i dodao da su jučerašnji potresi bili jaki, dovoljno da izazovu materijalnu štetu, “pogotovo na objektima koji kod nas prevladavaju”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentiraj