Petorica bivših američkih predsjednika pomažu žrtvama uragana

EPA/RAY STUBBLEBINE

Petorica bivših američkih predsjednika okupila su se u subotu na humanitarnom koncertu za žrtve uragana koji su ove godine pogodili Sjedinjene Države, piše u nedjelju BBC.

Barack Obama, George Bush mlađi, Bill Clinton, George Bush stariji i Jimmy Carter okupili su se u Texasu.

Trojica demokrata i dvojica republikanaca pokrenuli su inicijativu “The One America Appeal” koja je pokrenuta kako bi pomogla onima koji se nose s posljedicama katastrofalnih uragana Harveya, Irme i Marie.

Dosad je prikupljeno oko 31 milijun dolara, prenosi BBC.

Inicijativu su započeli nakon uragana Harveya koji je uzrokovao milijarde dolara štete kad je u kolovozu pogodio Texas. Od tad se proširila i na uraganima pogođeno stanovništvo Floride, Portorika i Američkih Djevičanskih Otoka.

“Kao bivši američki predsjednici htjeli smo pomoći našim američkim sugrađanima da se oporave”, poručio je Obama posjetiteljima koncerta u ranije snimljenoj poruci.

Njegov prethodnik George Bush mlađi rekao je kako “ljudi tamo dolje pate”, no kako je jedan Teksašanin rekao, u toj saveznoj državi “ima više ljubavi nego vode”.

Svih petero predsjednika pojavilo se na pozornici za vrijeme himne, a potom su sjedeći slušali koncerte glazbenika među kojima su bili Lee Greenwood i Lady Gaga.

U tome im se nije pridružio aktualni predsjednik Donald Trump, no uoči koncerta je poslao poruku u kojoj je pohvalio njihov “prekrasan” rad i izrazio “duboku zahvalnost”.

I Obama i Bush mlađi prošlog su tjedna održali govore koji su protumačeni kao kritika trenutnog američkog čelnika, piše BBC.

Komentiraj