Petnaestogodišnjak u Mongoliji umro od bubonske kuge nakon što je pojeo svisca

Petnaestogodišnjak je umro od Kuge u Mongoliji, prenio je N1 vijest svjetskih agencija, desetak dana nakon što je u Kini otkriven pacijent zaražen kugom.

KUGA U KINI: Grad Bayannur proglasio izvanredno stanje do kraja godine

Prije desetak dana, u zabačenim dijelovima provincije Gobi Altaj na jugozapadu zemlje Mongolije, petnaestogodišnjak je ulovio, ispekao i pojeo svisca, a potom obolio od bubonske kuge. Sada je i umro, usprskos snažnoj antiobiotičkoj terapiji u bolnici, objavljeno je.

Bubonskom kugom 15-godišnjak se zarazio u zabitim dijelovima provincije na jugozapadu zemlje, Gobi-Altaj. AFP je prenio vijest mongolskog ministarstva zdravlja, koju su potom podijelile sve svjetske agencije, da se tinejdžer zarazio nakon što je ulovio, ispekao i pojeo svisca.

“Prvih 15 osoba koje su bile u kontaktu s preminulim, smjestili smo u karantenu”, kazao je u glavnom mongolskom gradu Ulan Batoru glasnogovornik ministarstva zdravlja Narangerel Dorj.

Šestodnevna karantena određena je za zbog kuge pet okruga provincije Gobi-Altaj. Riječ je o području uz granicu s Kinom gdje se također bilježi nekoliko slučajeva kuge.

Bubonska kuga, od koje je preminuo mladi Mongol i koja je prije desetak dana otkrivena u Kini, jedna je od tri vrste te bolesti, koja je u srednjem vijeku desetkovala čovječanstvo, prije nego što su pronađeni lijekovi.

CNN je podsjetio kako je otkriće antibiotika ograničilo izbijanje i brzo širenje kuge, ali je nije i potpuno iskorijenilo. Nedavno se opet pojavila, što je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) ponukalo da je kategorizira kao “bolest koja se vraća”. Prema podacima WHO-a, svake godine od kuge oboli tisuću do dvije ljudi, ali vjerojatno je riječ o preniskoj procjeni, jer ima i neprijavljenih slučajeva.

Komentiraj