Udruga poreznih obveznika ‘Lipa’ u pet dana prikupila je 42 500 potpisa građana protiv uvođenja poreza na nekretnine.

U priopćenju za medije, udruga navodi kako su građani diljem Hrvatske od prvog dana jasno iskazali svoje protivljenje ovom nametu koji zahvaća gotovo cijelu populaciju.

Poručuju kako je više od dvije trećine potpisnika mlađe od 44 godine. To znači da je najaktivniji dio hrvatske populacije, onaj koji potencijalno razmišlja o odlasku iz Hrvatske, ozbiljno zabrinut zbog dodatnih troškova i opterećenja na kućni proračun koje bi moglo donijeti uvođenje ovog poreza.

“Iako je porez na nekretnine bio predstavljen kao zamjena za komunalnu naknadu, činjenica da Vlada sada predlaže uvođenje građevinske rente kao zamjene za postojeću komunalnu naknadu jasno pokazuje da porez na nekretnine predstavlja potpuno novi namet za porezne obveznike.

Lipa naglašava da uvođenje ovog poreza donosi novi izračun porezne osnovice i uzrokuje dvostruko oporezivanje dohotka građana. Nemogućnost plaćanja novih troškova izbacit će na tržište brojne nekretnine, što će za posljedicu imati pad vrijednosti nekretnina i ukupnog bogatstva građana. Kad svemu rečenom dodamo opću sklonost politike da jednom uvedenom porezu tijekom godina poveća poreznu stopu, naše odlučno NE ovom novom nametu ne može biti jasnije”, stoji u priopćenju Lipe.

Komentiraj