PETI POSJET HRVATSKOJ Princ Charles i vojvotkinja Camilla 14. i 15. ožujka u Zagrebu i Osijeku

EPA/TRACEY NEARMY

Princ Charles i vojvotkinja od Cornwalla Camilla posjetit će Hrvatsku 14. i 15. ožujka, objavilo je britansko veleposlanstvo na svojim stranicama.

U Zagrebu će se princ Charles i vojvotkinja Camilla susresti s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarovič u premijerom Tihomirom Oreškovićem. Obići će zagrebački Gornji grad, kako bi se upoznali s obnovom zgrada oštećenih u bombardiranju 1991. godine, a posjetit će i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Prisustvovat e proslavi 70. godišnjice postojanja British Councila u Hrvatskoj. Nakon kraćeg obilaska HNK, Princ i Vojvotkinja pogledat će predstave učenika koji sudjeluju u programu obilježavanja 400-te godišnjice smrti Williama Shakespearea, te izvedbe hrvatskih plesača.

Sljedećeg će dana Princ i Vojvotkinja posjetiti Osijek. Princ od Walesa, koji već godinama radi na ohrabrivanju međureligijskog dijaloga i većeg razumijevanja među različitim religijama, prisustvovat će sastanku predstavnika različitih religijskih i etničkih lokalnih zajednica. Sastanak je organizirao osječki Centar za mir i nenasilje, uz podršku Britanskog veleposlanstva u Zagrebu.

Vojvotkinja od Cornwalla, koja od 2009. aktivno sudjeluje u podizanju svijesti o problemima s kojima se susreću žrtve seksualnog nasilja, sastat će se sa stručnjacima i aktivistima koji se u Hrvatskoj bave problemom seksualnog nasilja u ratu. Vojvotkinja će također obići Državnu ergelu Đakovo, jednu od najstarijih farmi konja u Europi slavnoj po svojim lipicanerima, koju je 1972. godine posjetilo Njezino kraljevsko veličanstvo kraljica Elizabeta II s Vojvodom of Edinburgha, objavilo je britansko veleposlanstvo.

“Ovo će biti peti posjet Princa od Walesa Hrvatskoj: prvi puta to je bilo prije skoro 40 godina, 1978. Njegova kraljevska visost nakon toga je posjetila Hrvatsku za vrijeme rata i netom nakon rata, pri čemu je imao prilike iz prve ruke svjedočiti ratnim razaranjima”, rekao je veleposlanik Ian Cliff, šef misije Velike Britanije u Hrvatskoj. “Sada, Princ od Walesa dolazi u zemlju koja naporno radi kako bi prevladala nasljeđe rata i izgradila prosperitetno društvo koje cijeni svoj razvoj, lokalne zajednice, svoju baštinu ali i modernu umjetnost, svoju povijest ali i talentirane mlade ljude koji donose promjene.”

Komentiraj