HINA / Lana SLIVAR DOMINIĆ

Peti festival Miroslav Krleža održava se od 1. do 7. srpnja

Peti festival Miroslav Krleža, koji je ove godine posvećen Krležinim realnim i imaginarnim ženama, održat će se od 1. do 7. srpnja, najavio je u utorak na konferenciji za novinare ravnatelj Festivala Goran Matović.

Matović je istaknuo kako su nova čitanja Krleže potaknula Festival Miroslav Krleža da svoje peto izdanje posveti Krležinim ženskim likovima. Tu će, kako je napomenuo, nastojati propitati zaključak Stanka Lasića o tome da se u središtu Krležine paradigme nalazi protagonist koji će tragati za smislom, apsolutom i pritom će se kretati od nekog autoriteta k nekoj ljubljenoj osobi.

Najavio je kako će Festival otvoriti premijerom Natalije Manojlović “Šest lica Ane Borongay”. “Time ćemo izvedbeno tematizirati Anu Borongay kao Krležinu najdublju metaforu”, rekao je Matović dodavši kako će studenti zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti izvesti i predstavu “Ćelava Leda”.

U slobodnoj produkciji drame “U agoniji” scenski će se propitati ljubavni trokut koji se očituje kao Laurina antinomija poniženja, napomenuo je Matović.

Ravnatelj Festivala najavio je i prikazivanje filma “Horvatov izbor”, a iz prethodnoga festivalskog izdanja reprizirat će i legendu “Adam i Eva” redateljice Natalije Manojlović.

Dodao je i kako redatelj Zlatko Sviben sa svojim glumcima gradi dokumentarnu dramu “Od Bele do Izabele”.

Po Matovićevim riječima u popratnom programu su zamislili i “razgovore u Krležinu vrtu” kao i “Krležino putovanje u Opatiju” prema zamisli  i režiji Marija Kovača.

Komentiraj