Petero izbodeno u rabinovu domu u New Yorku, dvoje kritično, napadač uhićen

Pet osoba napadnuto je hladnim oružjem u subotu u domu hasidskog rabina u državi New York, objavila je židovska organizacija nakon krvoprolića koje je uslijedilo nakon pojačanih tenzija zbog antisemitskih napada.

Vijeće za javne poslove ortodoksnih židova (OJPAC) objavilo je na Twitteru da je napadač, koji je imao maramu, izbo ljude u kući u mjestu Monsey oko 50 kilometara sjeverno od grada New Yorka.

Svih pet žrtava prevezeno je u lokalne bolnice, objavilo je vijeće, a dvije su osobe u kritičnom stanju. Jedna od njih zadobila je najmanje šest uboda. Među žrtvama napada je i rabinova kći, kazao je Yossi Gestetner, dužnosnik OJPAC-a.

Napadač je potom pobjegao vozilom, a kasnije je uhićen. “Osumnjičeni je pobjegao s poprišta zločina, ali se sada nalazi u pritvoru”, objavila je policija.

Prema pisanju medija koji se pozivaju na policijske izvore, napadač je u svom krvavom pohodu koristio mačetu, a policija ga je uhvatila u Harlemu.

Dužnosnik OJPAC-a Yossi Gestetner kazao je za New York Times da se napad zbio oko 22 sata tijekom slavlja hanuke kojemu su nazočili deseci ljudi u rabinovu domu.

Oko trećine stanovnika u okrugu Rockland su židovi među kojima i velika zajednica ortodoksnih židova koji žive povučeno.

Državna tužiteljica New Yorka Letitia James kazala je da je “duboko uznemirena” događajem u Monseyu. “Imamo nultu toleranciju prema djelima iz mržnje i nastavit ćemo pratiti ovu užasnu situaciju”, kazala je u objavi na Twitteru.

Njujorška policija objavila je u petak da njezini pripadnici pojačano nadziru područja u kojima žive židovi nakon niza antisemitskih napada.

Guverner države New York Andrew Cuomo je rekao da se radi o “preziru vrijednom podlom i kukavičkom činu” te da je naredio policijskom odjelu za zločine iz mržnje da smjesta pokrene istragu.

“Mržnji nema mjesta u našem gradu”, napisao je gradonačelnik Bill de Blasio u petak na Twitteru nazivajući te napade napadima na sve Njujorčane.

Više antisemitskih napada potreslo je SAD u posljednjih nekoliko godina.

U napadu na košer prodavaonice u gradu Jerseyju, drugom najvećem gradu u saveznoj državi New Jersey, ubijeno je šestero ljudi, a policija je taj čin nazvala “domaćim terorizmom s antisemitskom pozadinom”.

Napadnute prodavaonice se nalaze na obali Hudsona, preko puta njujorškog Manhattana.

Tom je prilikom di Blasio kazao da to “na tragičan način potvrđuje da se razvijajući obrazac nasilnog antisemitizma sada pretvorio u krizu za našu naciju i sad je ta prijetnja došla do praga New Yorka”.

U travnju ove godine je na šabat, posljednjeg dana blagdana Pashe, u sinagogi u blizini San Diega, 19-godišnji mladić zapucao iz poluautomatskog oružja na vjernike. Ubio je jednu i ranio ti osobe.

Šest mjeseci ranije, napadač na sinagogu Drvo života u Pittsburgu je ubio 11 vjernika.

Napad u Monseyu izveden je na blagdan Hanuke kojim se obilježava pobjeda Jude Makabejca i njegovih pristaša 164. godine prije Krista protiv vojske Seleukidskog carstva, kada je oslobođen Jeruzalem i ponovo posvećen tadašnji Hram.

Komentiraj